BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови

Останнє поновлення: середа, 14 лютого 2007 p., 17:05 GMT 19:05 за Києвом

Перешліть цю сторінку другові Версія для друку
Чи існує в Україні расизм стосовно циган?

Циганський табір
Циганський табір у Закарпатській області.
Звіт Європейського Центру Прав Ромів, оприлюднений наприкінці минулого року, стверджує, що "ромська громада в Україні надзвичайно вразлива у питанні дотримання її громадянських прав". В Україні мешкає 200 тисяч ромів, більше відомих в Україні як цигани. Більшість з них живе у сільській місцевості, в так званих "таборах" без елементарних зручностей. Безробіття, неосвіченість та бідність - головні проблеми цієї громади загострилися після розвалу Радянського Союзу.

Неурядові ромські організації в Україні стверджують, що расизм щодо ромів культивується державними установами та системою освіти. Опитування громадської думки, проведене Держдепартаментом США в Україні в 2005 році продемонструвало, що "соціальна нетерпимість щодо ромів є більшою, аніж до будь-якої іншої етнічної групи." Водночас в офіційному звіті України перед комітетом ООН з викорінення расової дискримінації 2004 року йдеться про "кричущі факти недотримання ромами норм поведінки, норм людського співжиття".

Чи можна вважати українців расистами стосовно циган? Кого можна звинуватити у жахливих побутових умовах у так званих таборах? Чому значний відсоток циганських дітей залишається неписьменними?

В Україні, як і в більшості східноєвропейських країн, на жаль, існують упередження щодо циган. Я думаю, що, крім старовинних забобонів, тут відіграє роль і те, що самі цигани не дуже люблять приймати участь у громадському житті. Вони занадто часто зосереджуються на своїх власних, "таборових" справах, не переймаючись тим, чим живе навколишня громада. Тому дуже важливо, щоб рух до розуміння відбувався з обох боків. У мене є кілька знайомих циган (порівняно високого соціального статусу) і вони такої ж думки.
Юрій Дрозд, Київ

Цікаво, чому американському освітно-державному департаменту іти в Україну та шукати дискриминаційної провини в українцях котрі нібито дискимінують циганів. Коли знаемо з історії, що найбільша дисримінація була та надалі є до певної міри супроти так званої меншости, а саме циганів, індіян, та чоношкірих. Якщо ходить мова про дітей, то тут треба сказати, що цигани не посилають своїх дітей до школи, а це тому, що цигани народ кочовиків і ніколи вони не є на одному місті, я думаю, що тут вина за самими циганами.
Дмитро, Еаст Гановер, США

Як ви у своїй хаті не підметете підлогу, не винесете сміття, то ніхто вам цього не зробить. Ми, приїхавши до США, побачили, що школи українознавства далекі від досконалості зорганізувались і почали викладати. Тепер маємо добрі результати. А що роблять циганські громадські організації?
Kateryna Nemyra, Ukrajna USA

Не думаю, що в Україні є расизм відносно циган. Не до расизму людям в такий нелегкий економічний час. Є нерозуміння, скажу відверто, того, що цигани більше просять, ніж працюють. (Звичайно іде мова не про всіх циган) А кому це подобається?
Олег Григор'єв, Львівска обл, Буський р-н, смт Красне

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі

Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів

Читайте також

Перешліть цю сторінку другові Версія для друку

RSS News Feeds

BBC Copyright Logo ^^ На початок сторінки

Головна сторінка| Україна| Бізнес | Світ| Культура i cуспільство| Преса|Докладно| Фотогалереї| Learning English| Погода|Форум

BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>

Технічна допомога|Зв’язок з нами |Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження