[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]

BBC HomeExplore the BBC
This page has been archived and is no longer updated. Find out more about page archiving.

17 October 2014

BBC Homepage
» 

Contact Us

Pacific Quay

Welcome To BBC Scotland at Pacific Quay.

BBC Scotland’s new headquarters at Pacific Quay (PQ) in Glasgow is now open. This vibrant complex, designed by David Chipperfield Architects, marks the beginning of a new era for the BBC and broadcasting in Scotland. The 34,000sq m digital centre will set a new standard in terms of state of the art technology, production methods and public access and will play a central role in the regeneration of the wider urban area.  But...it is not just a building; the spaces within will inspire the public and draw audiences to its heart, and it is the only site to join up all of BBC’s media – TV, radio and online - linking the national hub with all other BBC centres around Scotland.

The new building will help us to attract the finest talent. It will allow our staff the opportunity to become fully trained and skilled in the technologies that will increasingly define broadcasting – on television, radio, on the web and more. It will be the only BBC building fully equipped to take maximum advantage of digital switchover, as it starts in Scotland in 2008. And, as one of the most sophisticated digital production centres, we believe our new building will benefit the entire creative industry in Scotland. Above all, it will ensure that audiences will be able to reap substantial benefits, with BBC Scotland able to offer richer, more diverse programmes on a range of broadcast platforms.

David Chipperfield’s scheme incorporates three key elements: digital broadcasting studios, offices and substantial public areas. To provide a welcoming environment for BBC visitors and staff, the main entrance foyer is open and spacious with a coffee kiosk, information displays and interactive facilities for members of the public.

Red sandstone was selected as the principal material for the most dramatic feature in the building - the central staircase or ‘street’. It sits alongside steel, glass and concrete finishes giving a reflective nod to Glasgow tenements and the shipbuilding heritage of the Prince’s Dock site on which the building stands.

The new centre also features the UK's most advanced broadcast studios and production facilities. The main studio, ‘Studio A’, is the biggest TV recording space ever built in Scotland and the second largest TV studio in Britain. It encloses a staggering 790m2 (8500ft2) and will have hi-tech ‘hover pad’ audience seating system which can be towed in and out of the studio when required. Also capable of hosting 320 people seated, it will be the first High Definition facility of its kind in Europe.

PQ is unique because it features integrated production systems for TV, radio and online and forms the heart of a Scotland-wide technical make-over which  joins up all of the BBC Scotland’s centres and connects with the BBC’s international newsgathering systems.

We have a great opportunity to engage with the local community and those across Scotland via state of the art technology within 650 square metres of public space. The main entrance foyer contains information displays and interactive facilities for members of the public to learn about the exciting opportunities which digital technology has to offer and to find out more about the BBC.

Plus, innovation and audience labs will encourage experimentation and development. A dedicated learning space will also allow visitors the chance to create content and learn about digital media literacy using cutting edge facilities. From January 2008, workshops focusing on producing and publishing digital video, audio, and online content will be on offer to schools and community groups.



About the BBC | Help | Terms of Use | Privacy & Cookies Policy