BBCRomanian.com
  • Ajutor
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă

Ultima actualizare: 05 Mai, 2008 - Published 14:32 GMT

Trimite unui prieten   Versiune pentru tipărire
Firma EDF dă în judecată statul român

corupție
Firma EDF dă în judecată statul român pentru că, în perioada guvernului Adrian Năstase, a refuzat să plătească sume importante unor funcționari publici ca să-și asigure prelungirea a două contracte.

Cum credeți că își pot recăpăta firmele cinstite încrederea în instituțiile statului român?

Firmele cinstite își pot recăpăta încrederea în instituțiile statului român numai după corectarea legilor strâmbe, create de Parlament tocmai pentru a permite exercitarea actelor de corupție sub umbrela legii. În momentul de față, Legea privind Responsabilitatea Ministerială, nr. 115/1999, cu modif. din 2007, prevede la art. 4 că: "la data încetării mandatului pentru membrii Guvernului sau conducătorilor celorlalte autorități ale administrației publice centrale și locale, aceștia vor prezenta situația privind gestionarea activității ministeriale conform prevederilor HG nr. 2/2001”. În această HG sunt însă menționate doar niște documente care nu au nici-o legătură cu evaluarea indicilor de performanță sau corectitudine, după cum urmează: 1. Organigrama și ștatul de funcții; 2. Execuția bugetară; 3. Lista cu actele normative specifice domeniului de activitate, etc., etc. De asemenea, în Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită al personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice, lege întocmit㠄în conformitate cu prevederile Recomandării nr. 10/2000 a Consiliului de Miniștri al Consiliului Europei” , la art. 2 se prevede în mod explicit următoarele: „Normele de conduită profesională prevăzute în prezentul cod de conduită sunt obligatorii pentru personalul contractual din cadrul autorităților și instituțiilor publice, încadrat în baza prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, CU EXCEPȚIA PERSOANELOR ALESE SAU NUMITE POLITIC. În acest context, deși Constituția pretinde c㠄Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”, prin acest text de lege Curtea Constituțională a avizat , din culpă, o lege care plasează persoanele alese sau numite politic pe o poziție „mai presus de lege”. Menționăm că Legea privind codul de conduită mai sus menționat a fost elaborat㠄...Întrucât s-au identificat fapte generatoare de lipsă de integritate publică în rândul consilierilor încadrați la cabinetul demnitarului și ...”, fapte menționate chiar în primul paragraf din lege. În această situație în care toate persoanele cu funcții de conducere din administrație, sunt alese sau numite politic, deci nu pot fi trase la răspundere, nu ne putem aștepta la o prestație decentă a activității acestora. În același mod este elaborat și „Codul de conduită al funcționarilor publici” ( Legea nr. 7/2004) care deși în varianta inițială, prin prevederile art. 21 și 22, crea posibilitatea ca orice persoană lezată să sesizeze Agenția Națională a Funcționarilor Publici „... cu privire la încălcarea prevederilor prezentului cod de conduită de către un funcționar public”, iar Agenția avea obligația de a analiza sesizările primite și de a comunica soluțiile atât petentului cât și conducătorului instituției, după modificarea prin Legea nr. 50/2007 (deci în guvernarea democrat-liberală), au fost abrogate chiar articolele 21 și 22 care legifera modul de sesizare și soluționare a plângerilor. Ca urmare a celor de mai sus, putem spune așadar, că ne surprinde și ne emoționează peste măsur㠄tăcerea asurzitoare” manifestată atât de presă cât și de societatea civilă iar toate aceste anomalii legislative par a fi acceptate de noi toți. Prin urmare încrederea în instituțiile statului poate să mai aștepte.
Vasile, București

Întreaga administrație de stat (inclusiv justiția și poliția) este urmașa directă a aparatului terorist creat de bolșevism. Respectivul regim nu dorea sub nici o formă rezolvarea reală a problemelor cetățenilor ci doar menținerea lor într-o stare de supunere absolută. Cine vroia să respire un pic "dădea" ceva. Actualmente situația este similară deoarece obiceiurile rele se transmit foarte ușor. Deci, încrederea în instituțiile statului nu se poate recâștiga decât printr-o reformă drastică în sensul restructurării radicale și schimbări masive a personalului. Nu observaț că spre exemplu, politiștii refuză să lucreze, terorizează nevinovații și sunt corupți până în măduva oaselor?
Mircea Paul Vasiliu, Reșița

Până când nu avem o lege serioasă a conflictului de interese, care să împiedice unui om politic de a vota legi în favoarea firmelor personale sau a firmelor rudelor și până când nu se va demonstra că angajații statului, indiferent de funcție, sunt în slujba poporului și nu a intereselor personale sau a partidului la putere, corupția va avea porțile deschise în România. Este în primul rând o problemă de oameni. Politica a devenit pentru mulți o meserie ca și altele și deci trebuie să asigure un venit cât mai mare. Prin care mijloace, vedem zilnic în ziare și la televiziune. Când în alte țări un ministru își dă demisia pentru că a uitat să plătească abonamentul la televiziune, distanța între ei și noi este abisală. Într-o societate normală cine greșește plătește, inclusiv cu înlăturarea definitivă, permanentă, din rândul angajaților publici, indiferent că este mic funcționar sau ministru. În 18 ani de democrație "originală" statutul politicienilor și a angajaților publici în general a fost umplut mai mult de privilegii și mai puțin de îndatoriri obligatorii. Unele legi există, dar nu vin aplicate sau vin împiedicate de a fi aplicate. Când procuratura trebuie să ceară aprobarea politicii pentru a ancheta un om politic, vine mai puțin egalitatea în fața legii și mult mai puțin independența acestei instituții. Fără un control transparent și fără o justiție adevărat independentă și eficace, vom fi mereu ultimii din clasa UE, mereu priviți fără încredere reală. Corupția noastră este mare, cunoscută de toți cetățenii și lipsa unei acțiuni ferme anticorupție a dus la o stare generală de apatie în fața acestui fenomen, care este cancerul societății.
Ștefan Apalaghie, Italia

Cum să am încredere în instituțiile care eliberează hoții și care ne amendează pe noi pentru cele mai mici greșeli? Eu anul trecut am plătit amenzi de cca. 155 de milioane pentru nerespectarea unor termene, dar instituțiile statului -din vina cărora nu am respectat termenele legale - sunt absolviți de orice vină de către justiție. Am trimis la Strasbourg șase dosare din această cauză și mai intenționez să trimit altele similare. Iar acei angajați care au furat pe rupte de la noi sunt absolviți de orice vinovăție sau au plătit amenzi de 2 milioane de lei pentru că au furat 200 de milioane. Iar eu am plătit 880 de milioane de lei impozite, la un profit de 12 milioane. Pot spune că anul trecut dacă nu plăteam niciun leu impozit, aș fi acoperit ce au furat alții. Dar am fost corect, am plătit toate impozitele, iar în schimb ce am primit? Amenzi peste amenzi. Iar hoții nu plătesc nici amenzi și nici impozite. Practic, am plătit impozit și după ce au furat hoții.
Antal, Brașov

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Țară
Adresa electronică
Telefon*
* Opțional
Părerea dvs

Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Și nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate

ULTIMELE ȘTIRI

Trimite unui prieten   Versiune pentru tipărire

BBC Copyright Logo ^^ Sus

Arhivă | Lecții de engleză | Seriale

BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>

Ajutor | Contacte | Confidențialitate