|
Va fi Leonard Orban un bun comisar European? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Președintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a acceptat propunerea premierului Tăriceanu ca Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrării Europene și fost negociator șef cu Uniunea Europeană să fie Comisar European. Jose Manuel Barroso i-a încredințat lui Leonard Orban responsabilitatea asupra multilingvismului. Va fi Leonard Orban un bun comisar european? Ce concluzii se pot trage din modul în care a decurs procesul de desemnare a comisarului european din România? Atât timp cât postul este tehnic (traduceri & interpretări) totul este OK. Dacă postul va avea și niscaiva atribuții în asigurarea multilingvismului în statele membre (sau ceva asemănător), situația se schimbă; și nu în favoarea României! Cum UDMR se agită cu autonomia pe criterii etnice, bascii și catalanii le au pe ale lor în Spania, iar în Belgia flamanzii nu se înțeleg cu valonii, multilingvismul ăsta devine prea delicat ca sa poată fi "rezolvat" la nivel unional. Pe d-ul Vosganian nu-l cunoșteau și era de dreapta. Pe d-ul Orban îl știu un pic (unii dintre ei), și e apolitic (?!). Prin comparație și reducere la absurd (sic!), decizia a fost înlesnită fie de ipoteticul frecuș al coatelor, fie pentru a completa (ori a nu altera) o anumită balanță iluzorie în politichia europeană. Acum, că am fost puși în temă, circul îl vedem... dar unde-i pâinea? Felul în care a procedat Uniunea Europeană este defavorabilă acesteia. Cum a putut domnul Barroso să-și dea seama instantaneu de calitățile domnului Vosganian? Și cum a putut să aprecieze tot atât de rapid pe domnul Orban? Și de ce prerogativele acordate comisarului din România pentru acest post au fost reduse îintr-un mod jenant? Domnul Baroso nu vede bine că extrem de mulți demnitari ai Comisiei Europene sunt de o calitate politică și intelectuală sub orice critică? Este clar că acest început arată clar care este substratul mecanismului în care intră România. Este îngrijorător și de rău augur. Este greu să-ți exprimi părerea despre domnul Orban atâta timp cât a apărut foarte puțin în mass media. Are totuși doua atu-uri: este un tehnocrat și nu face parte din vreun partid politic. Cred că este o alegere bună, dacă ținem cont că dl. Vosganian s-a retras, iar d-na Macovei a fost nevoită să nu participe la competiție. L-am văzut pe domnul Orban în câteva emisiuni teșevizate și mi-a lăsat o impresie extrem de bună. Din păcate, el pleacă din România unde cred că ar fi fost de un real folos. În al doilea rând, nu pot să nu observ că portofoliul care i s-a încredințat nu este unul de primă mărime, sau măcar mediu, spre deosebire de cel acordat Bulgariei. Oricum ar fi, mă îndoiesc sincer că nu ar putea face față cerințelor. De asemenea, cred că va fi unul dintre puținii oameni care o să ne facă o imagine bună la Bruxelles. Păcat că nu a fost propus din prima și a trebuit să suportăm încă o palmă din partea Uniunii Europene. Cred că dl Orban va fi un Comisar bun și de vreme ce a reprezentat România în negocierile de aderare la UE, va fi un tehnocrat bun în lucrul său, cu toate că și dl Vosganian a fost un candidat bun. Cred, cu tărie, că Varujan ar fi fost mai potrivit în acest post, nu numai pentru că este un "european convins" - vorba premierului - dar este și un fin intelectual, cu un farmec aparte. Varujan măcar a publicat câteva volume de poezie și proză și este un om de o vastă cultură. Pe deasupra este și vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România. Domnul Orban ce-a publicat, fiindcă nu-mi aduc aminte să fi auzit de domnia sa ca scriitor și om de cultură? S-a vehiculat că domnul Vosganian nu era cunoscut în Europa. Dar domnul Orban nu e cunoscut nici în România...Oricum, sper să aibă succes, și ar fi culmea ca nici la traduceri să nu ne pricepem, tocmai noi, campionii "traducerilor". Corectă ultima propunere susținută și de Președinte. De existența lui Leonard Orban cred că puțină lume știa până acum. După ce a fost vorba că intrăm cu stângul în UE datorită circului Vosganian (nu mă refer nicidecum la imaginea domniei sale, ci la cea a țării noastre), intrăm parcă speriați în așa fel încât să ne facem nevăzuți. Primo, portofoliul României e derizoriu, el reprezinta sfertul cel mai puțin important din actualul portofoliu slovac, care cuprinde și educația și cultura. Cum se face că acest portofoliu, care inițial prevedea "cultura și multilingvism" să fie redus la cel mai puțin important portofoliu din comisie? Le e teama de incapacitatea românilor pe scena europeană? Leonard care? Prin urmare, se poate, măcar acum în ceasul al doisprezecelea; cred că va face față onorabil postului, în ciuda politicienilor clevetitori dâmbovițeni care susțin că ar fi un post minor. Personal cred că actualul Ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, ar fi trebuit să fie prima opțiune. Rațiuni politice sau trocuri, cum vreți să le spunem, au făcut din Varujan Vosganian, "soluția" care ne-a reamintit că România este o țară atipică, atunci când vine vorba despre orice problema serioasă, integrarea fiind cel mai elocvent exemplu. Leonard Orban nu face parte din acele eminente cenușii care au aparut brusc după 1989 și s-au împăunat cu diplome universitare și doctorate. El face parte dintre acei profesioniști, apolitici, care au acționat mai puțin la vedere și au rezolvat cu succes aderarea României la integrarea în UE. Îi urez succes, spre satisfacția tuturor românilor și a lui personală. Leonard Orban și echipa sa au negociat destul de mediocru interesele României în vederea aderării la Uniunea Europeană. Totuși, el va putea face față responsabilităților ce-i vor reveni, fără a se remarca prin idei și soluții cu adevărat novatoare. Va fi un comisar "de pluton", iar faptul că mandatul său e mai scurt îl va scuti de a-și aduce un aport prea consistent în sectorul său. Cu alte cuvinte, mandatul său va putea trece aproape neobservat. Doar un eventual conflict intercultural l-ar putea scoate în evidență, dar probabil nu cred ca va fi cazul. Modul de desemnare a comisarului european în România a fost bestial. Ne-am făcut de râs încă o dată. Depinde de cât de mult va reuși Leonard Orban să se descurce cu un portofoliu atât de sensibil precum cel al multilingvismului: se va cere multă creativitate și suplețe. Exemple: cultivarea dialectelor românești din Grecia și restul Balcanilor, statutul limbii ruse in țările Baltice, limbile de largă circulație internațională în UE (Uniunea are ca obiectiv pe termen lung multiligvismul cetățenilor statelor membre). Probabil că va funcționa și în cazul d-sale regula care face din tot românul care lucrează într-un sistem normal, în speță cel european, un individ cu performanțe onorabile. Tot ce trebuie să facă d-l Orban este să uite moravurile dâmbovițene. În ceea ce privește fabula desemnării comisarului european, morala este cea cunoscută de multa vreme. O clasă politică a carei cultură s-a rezumat vreme îndelungată la menținerea unor privilegii prin izolarea comunității, prin eliminarea competiției și performanței prin invocarea constantă a pericolului extern, acum, la ceasul confruntării cu valori autentice se dovedește o adunătură de semidocți și impostori, jucând într-o comedie burlescă. În sfârșit este ales Comisar European. Părerea mea e că s-a făcut o alegere potrivită. Sper să-și facă treaba așa cum trebuie. Sa sperăm că da! După atâtea dușuri reci la intern și acum la extern, parcă nu mai avem nici un viitor limpede și clar. Poate că dl. Orban va fi un comisar bun. A lucrat cu instituțiile europene și știe cum funcționează acestea. Felicitări! Sunt convins că D-l Orban va fi un comisar foarte bun. Concluzii? Mă bucur că povestea are în un sfârșit fericit. Multă lume în Europa a stat cu ochii pe România și guvernul ei să vadă o rezolvare elegantă a situației generată săptămâna trecută. Sunt de asemenea convins că D-l Orban va trece prin toate furcile caudine ale Parlamentului European fără probleme. Cunoaște foarte bine UE, instituțiile ei, dar mai ales cum lucrează acestea. Felicitări, așadar! Mă bucur pentru domnul Leonard Orban ca a fost acceptat foarte repede de Barroso și cred că semnalul de la UE este că se dorește O IMPLICARE RESPONSABILĂ a comisarului european și era nevoie de o persoană care să cunoască bine problematica UE. Este straniu cum atâția conducători și reprezentanți ai României au legături în timp cu Partidul Comunist și Securitatea. Nu: până nu se clarifică aceste lucruri, L. Orban nu va fi un bun comisar European. | LEGĂTURI Profil: Leonard Orban30 Octombrie, 2006 | Știri | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||