|
Dan Voiculescu și fosta Securitate | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Președintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat că va ataca în justiție o decizie a CNSAS, care afirmă că a făcut poliție politică pe vremea regimului comunist. Dan Voiculescu a spus că a colaborat cu Securitatea așa cum o făceau toți cetățenii României înainte de 1989. Care este opinia Dumneavoastră cu privire la cazul Dan Voiculescu? Este probabilă retragerea din coaliția de guvernare a Partidului Conservator? Nu poate fi vorba de o retragere de la guvernare deoarece, în eventualitatea unor alegeri anticipate, PC-ul nu ar putea să facă o alianță susceptibilă să-l propulseze în parlament. 1) Nu-l cunosc pe Dan Voiculescu, după figură pare un tip crispat, dar hai să fim serioși! A lovi în foștii securiști și colaboratori ai Securității înseamnă a lovi în spiritul întreprinzător românesc, care la vremea respectivă avea puține opțiuni, una din ele, importantă, fiind colaborarea cu (sau angajarea în) Securitatea românească pentru a face un ban grămadă (în plus). Și cine nu ar fi dorit să facă un ban în plus. Nuanța intervine când se pune întrebarea: la ce secție? Voiculescu nu este doar el cu musca pe căciulă, sunt foarte mulți politicieni la fel. Mă miră faptul că se lovește în el ținând cont de puterea media pe care o are și mă aștept la un puternic atac asupra lui Băsescu (cel care pare a fi în spatele operațiunii de demascare a trecutului lui Voiculescu). Ce atâta panaramă cu "uite securistul Voiculescu, nu e securistul Voiculescu!"? În timpul studenției am fost șantajat și speriat de securistul Universității și m-am trezit informator! Eram chemat lunar prin diverse cabinete ale unor profesori respectabili de altfel, de acest securist, unde mi se dictau "Note informative" cu subiecte ca "studenții străini sfidează prin comportamentul lor morala comunistă", "studenții și profesorii sunt interesați de ultima cuvântare a tovărășului N.C." și alte asemenea prostii. Din păcate, atunci, nu a fost nimeni să-mi spună ce înseamnă a fi "informator". Nici măcar "Europa liberă" nu făcea o asemenea educație. Părinții mei, oameni simpli de la țară, nici atât! Mai târziu, la absolvirea facultății, am intrat în conflict direct cu Securitatea după ce am intrat în legătură cu un grup de tineri neoprotestanți dizidenți din Iași. Am refuzat să mai dau "note informative", în schimb am simțit cu adevărat ce înseamnă persecuția și mâna lungă a Securității. De câțiva ani tot fac cereri la CNSAS să-mi citesc dosarul, dar răspunsul este același politicos și argumentat "Nu". Între timp, cu toate că am avut mult de suferit de pe urma poliției politice comuniste foști prieteni, îmi mai fac aluzii răutăcioase la trecutul meu de informator. În concluzie, cred că ar trebui ca toți acei români care înainte de 1989 au fost în slujba Securității și care astăzi au funcții de conducere sau sunt lideri de opinie (vezi ziariștii din radio-TV) ar trebui să aibă bunul simț să se dea deoparte. Dacă am fost cu adevărat informator sau doar un informator "pocăit", nu pot să-mi dau seama . Credeți că este posibil ca avocatul domnului Voiculescu să nu fi observat lipsa unor file din dosar? Mie personal mi se pare puțin probabil, cu atât mai mult cu cât vorbim de un avocat cu experiență. Mult mai plauzibilă sună ipoteza că domnul Voiculescu a decis să "piardă" anumite documente care l-ar fi incriminat. Cazul Voiculescu bântuie imaginarul românesc de 16 ani. Cred că românii sunt mai mult intrigați de fabuloasa lui avere decât de activitatea lui securistică, și având în vedere imoralismul mulțimii, aceasta este mai degrabă curioasă de felul cum acesta și-a căpătat bunăstarea decât de lacunele lui morale și, mult mai mult, avidă de a beneficia de această avere (vezi afluența de înscriși în partidul-televiziune al acestuia), iar în lipsă, macar să-l vadă coborât la condiția plebee de la care a plecat. Despre retragerea de la guvernare și de toate considerațiile politice vânturate în acești 16 ani, ce să spun? Cred din ce în ce mai mult că România ar fi intrat mai repede în Uniunea Europeană fără guvern și fără parlament și ar fi făcut trecerea la economia de piață mai puțin costisitor lipsindu-se de capitaliștii moșiți de serviciile secrete. Dar, e adevărat, cu mai puțină sărăcie și mai puțin umor! E binecunoscut "pragmatismul" liderului Partidului Conservator, lipsa lui de grețuri doctrinare, atunci când vine vorba să-și folosească cele două arme din dotare: SRL-ul mass-media și procesomania. Nu mă-ndoiesc că Dan Voiculescu va uza de ele, mai ales acum, cînd e urmărit de trecut, când nu-și mai poate "conserva" puterea cu "umanism". Cu o întârziere de un an și jumătate (șaisprezece, după golănimea din Piață) soluția imorală începe să se taie ca maioneza. Nu aruncați uleiul la canal! Ardeți-l! Voiculescu este un fost comunist, care nu știe decât ceea ce a învățat foarte bine. Sa mintă. De ce? Pentru că, dacă a colaborat cu Securitatea, nu a făcut-o ca TOȚI CETĂȚENII ROMÂNIEI. Asta e o mare minciună. Nu toți cetățenii au colaborat ce Securitatea. Ci doar cei ce aveau de câștigat funcții din asta. Nu este singurul caz din politica noastră. Mulți dintre cei ce azi sunt mari politicieni și oameni de afaceri asta au făcut. De ce nu o recunosc? Dan Voiculescu a jignit poporul român, care în majoritatea lui covârșitoare a fost o VICTIMĂ a Securității, în perioada Comunistă. Mă aștept ca societatea civilă din România, prin organizațiile ei, să răspundă public afirmațiilor securistice ale lui Voiculescu și, eventual, să il dea în judecată pentru calomnierea poporului român. Consider că domnul Dan Voiculescu va deveni în curând un "cadavru politic", tocmai din cauza acestor afirmații inadmisibile pentru un politician și care reprezintă o evidentă greșeală politică. Încă o dată se demonstrează că Partidul Conservator este "soluția imorală" a guvernării actuale și sper să dispară cât mai rapid de pe scena politică a României. ȘANTAJ la porțile Europei înainte de aderare! Ce vrea să spună Dan Voiculescu, că am fost o nație de turnători și colaboratori?! El este acum colaboratorul izbăvit care forțat își recunoaște păcatele, dar care trage milioane de conaționali după el în marea rușine a dezastrului comunist? Diversiune tipică securisto-bolșevică. Vrea să discrediteze România la momentul aderării în fața Europei, că am fi o nație de colaboratori ai securității-criminalo-comuniste? Asemenea declarații incriminatorii la adresa întregului popor mai auzeam în 1990 de la Silviu Brucan, care spunea că poporul român este STUPID!! Și disidenții și familiile lor, în opinia lui Dan Voiculescu, erau tot securiști și informatori?! Acest COLABORATOR, care recunoaște că a fost, gândește și se exprimă ca personajele din romanul 1984 al lui George Orwell. Dan Voiculescu este etalonul politicianului român de tranziție: fără scrupule, urmărindu-și interesele financiare, trecând dintr-o barcă în alta din 4 în 4 ani, și bineînțeles cu un trecut dubios. Și părinții mei erau muncitori și cetățeni ai României înainte de '89, dar n-au colaborat cu Securitatea. Cred că dezamăgirea dlui.Voiculescu e colosală: era mai mult ca sigur că dosarul lui e undeva bine dosit și nu va ieși la suprafață. E posibil ca scandalul iscat să fie un șantaj politic menit să-i blocheze intrarea în Guvern, dar trecutul trebuie asumat. Cât despre Guvernare, aceasta ar merge și fără PC atât timp cât PSD-ul nu e pregătit de anticipate. Se pare că Dan Voiculescu se simte cu musca pe caciulă și de aceea reacționează așa cum reacționează. Dacă PC se retrage de la guvernare, dovedește încă o dată că într-adevăr reprezintă o soluție imorală. Până la urmă, aceasta decizie a CNSAS care urmează să fie dată publicității în 15 zile sună a șah dat lui Dan Voiculescu și ca o invitație la negociere. Este un război al nervilor și se joacă foarte tare, atât la vedere, cât și pe sub masă. Ce anume se negociază? Vorbim aici de chestiuni nu foarte vizibile, evident cu o miză foarte importantă, pentru că iată, lucrurile tind să degenereze. Vom avea în mod cert pierderi multiple de imagine din acest război al bombardamentului informațional din presă, de aproape fiecare parte a celor implicați în această luptă. Personal, cred că retragerea din coaliția de guvernare a Partidului Conservator, indiferent de decizia CNSAS, este puțin probabilă. Dacă totuși acest lucru se va intâmpla, Partidul Conservator riscă să devină țapul ispășitor al tuturor eșecurilor acestei guvernări, inclusiv principalul acuzat al instabilității și crizei politice astfel create, cu toate consecințele legate de data aderării României la UE care decurg din aceasta. Afirmația D-lui Voiculescu, că toți românii au colaborat cu Securitatea este o infamie cu rost de diversiune politic al cărei iz securistic te trăznește de la o poștă. Securitatea i-a împiedicat până la 22 decembrie 1989 (uneori și după) pe cei care nu aveau origine socială curată să meargă la școlile la care vroiau, să intre la facultate, să exercite răspunderi în întreprinderi, să locuiască în cartierul unde găseau o locuință care le agrea, ca să nu mai vorbesc de limitarea salariilor, de interdicția copiilor de a avea medii peste 7, de interdicția de a pleca în străinătate, etc., etc. Dan Voiculescu nu poate fi atins nici măcar cu o floare, că te dă în judecată. Oare milioane de români care au fost acuzați că au fost turnători la Securitate ce ar trebui să facă? Spune chiar că-și va retrage partidul de la guvernare. Evident, haita de tineri politicieni din PC a prins gustul puterii și vor mârâi rău la tentativa liderului de a scoate partidul de la guvernare. Dan Voiculescu a deschis cutia Pandorei din care au ieșit duhurile rău mirositoare ale Securității din anii '80, iar acum SRI-ul încearcă cu disperare să pună capacul la loc. Câtă mizerie colcăie în țara asta! Și uite că se poate foarte bine, mass-media pune batista pe țambal în cazul Dan Voiculescu-Secu, nimeni nu sapă în tenebrele comuniste să ia poziție mai "vânoasă" în acest caz, care va deveni emblematic pentru acest regim (Băsescu), o să mai fie iar o secvență din "câinii latră- caravana trece", tipic comunista? Se pare că asta se prefigurează! Domnul Voiculescu vrea să profite de poziția pe care o are, aceea de partener indispensabil într-un moment delicat al guvernării, pentru a obține un fel de certificat cum că nu a fost securist, pentru a se pune la adăpost pentru mai târziu. E un fel de șantaj pe care Dan Voiculescu încearcă să îl facă la adresa întregului stat român, pe care dânsul îl identifică cu puterea politică. El știe că mai târziu îi va fi imposibil să facă același lucru, după integrarea europeană, când importanța lui va scădea. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||