BBC HomepageBBC NewsBBC SportBBC World Service

راديو بی بی سی 
نظرتان راجع
به برنامه های
راديو چيست؟
 گزارش 
ايران
و پاسخهای
پرسش برانگيز
 ديدگاه 
دودستگی در ايران
برسر
پروتکل الحاقی

اسلام و غرب در سايت انگليسی

اسلام و غرب در سايت انگليسی

چالش هسته ای ايران
<br>

چالش هسته ای ايران

:ساير موضوعات

همشاگردی سلام!

ممنوعيت سيگار تا کجا؟

زنان ايران، تلاش برای کسب حقوق اجتماعی

دومين سالگرد يازدهم سپتامبر

اسلام و غرب: پلی ميان جدايی ها

زيارت غيرمجاز، به چه قيمتی؟

اعدامهای تابستان ۱۳۶۷ در ايران

با فرار مغزها چه بايد کرد؟

تابستان خود را چگونه می گذرانيد؟

ناامنی در افغانستان: راه حل چيست؟

بحران 'شوهر' در ايران

مراقب ويروس تازه باشيد

فعاليت های هسته ای ايران، مقاومت يا نرمش پذيری؟

مشکلات روزنامه نگاری در ايران

مرگ زهرا کاظمی و پيامدهای آن

صفحه نخست > زنان ايران، تلاش برای کسب حقوق اجتماعی

گرينويچ 15:21 - 19/09/2003

زنان ايران، تلاش برای کسب حقوق اجتماعی

Have your say

موضوع حقوق فردی ، اجتماعی و سياسی زنان در ايران که نزديک به ۲۵ سال پيش با پيروزی انقلاب آغاز شد در طی اين سالها هرگز از حدت آن کاسته نشد و همچنان موضوع مطرح جامعه ايران است.

بر سرنقش بارز زنان ايران هم در جريان انقلاب و هم در مقاطع مهمی از تاريخ ۲۵ سال اخير که تحولی جدی در اين کشور صورت گرفته ، همه اتفاق نظر دارند.

اما آيا زنان در جامعه امروز ايران به همان ميزان از حقوقی که بايد برخوردارند؟ اگر جواب منفی ست، در چه زمينه هائی از حقوق کمتری برخوردارند؟ زنان ايران برای کسب اين حقوق با چه موانعی روبرويند؟ خود زنان برای کسب اين حقوق چه می کنند؟ طی سالهای بعد از انقلاب در ايران چه تغيير مثبتی در خصوص وضعيت زنان صورت گرفته است ؟ اصولا حقوق شهروندی برابررا چگونه می توان به دست آورد؟ تجربه جوامع ديگر چيست؟

اين سؤال ها و سؤالها و نظراتی که شما خواهيد فرستاد در برنامه صدای شمای اين هفته در راديوی بخش فارسی بی بی سی با ميهمانان برنامه مطرح خواهد شد.

راههای ارسال سؤالات و نظراتتان:

از همينجا برای ما به فارسی حداکثر تا 150 کلمه ايميل کنيد تا در روزهای آينده در همين صفحه منعکس شود و در برنامه صدای شما از راديو پخش شود.

در همين حال می توانيد نظرات شفاهی خودرا برای پخش از برنامه صدای شما که روز های جمعه در برنامه جام جهان نمای راديو بی بی سی پخش می شود، به شماره۰۰۴۴۲۰۷۵۵۷۲۵۴۶ به روی پيامگير مان بگذاريد. يا می توانيد سؤلات و نظراتتان را با شماره ۰۰۴۴۲۰۷۲۴۰۴۶۳۸ برای ما فکس کنيد. اگر مايليد ما به شما تلفن کنيم در ايميلتان شماره تلفن خودرا ذکر کنيد.

ديدگاه های شما:

به نظر من ريشه تمام مشکلات خود زنان هستند! چرا که آنها بارها می توانستند در دهان اين بی عدالتی بکوبند و حق خود را بگيرند. زنان ايران خود را و قدرت خود را فراموش کرده اند. زمانی که شورای نگهبان پيوستن ايران به عهدنامه حمايت از حقوق زنان را مغاير حقوق زنان می داند چرا شير زنان ايران بايد در سوراخهای خود خاموش بمانند. به خدا يکبار کافی است .آن روز که معلمان زحمتکش به خيابانها ريختند و هم صدا شدند مگر به حق خود يا لااقل وضع بهتری دست نيافتند پس چرا شما هم صدا نشويد؟ من در جنوب ايران زندگی می کنم در اين گرمای غيرقابل تحمل با لباس بی آستين و يک شلوار تاب تحمل در مقابل اين گرما را از دست می دهم اما زمانی که دختران هم سن وسال خود را می بينم که با مانتو و مقنعه و چادر سياه در دل گرما قامت راست کرده اند و چيزی نمی گويند يا شايد نمی دانند که بايد چيزی بگويند به خدا دلم آتش می شود ... زمانی که در عربستان زنان و دختران را زنده به گور می کردند زن در ايران بر تاج و تخت نشسته بود و چه عزتی داشت اما اکنون... نمی گوييم که اسلام اينچنين می خواهد بلکه اين ما هستيم که قربانی سود و منفعت شخصی عده ای شده ايم.
محمد رضا - ايران

من هم اکنون در کشور چين زندگی می کنم با توجه به وضعيت زنان اينجا که مجبورند سخت ترين و بی ارزش ترين کارها را در مقابل حقوق کمی انجام دهند (حتی از داشتن فرزند به خاطر از دست ندادن شغل صرفنظر ميکنند)وضعيت زنان ايران از خوب هم خوبتر است. مساله آزادی زنان به حجاب هيج ربطی ندارد.
ا. ا. - چين

به نظر من مشکل اصلی زنان ايران قوانين کشور ماست که به مردان اجازه می دهد که تا سر حد امکان بد باشند. حال اگر مردان از حقوق خود به طور کامل استفاده نمی کنند از سر لطف و مرحمتشان است. قوانين کشور ما در اکثر زمينه هابه جای اينکه جامعه را رو به جلو ببرد برعکس جامعه رابه عقب هل می دهد. حقوقی که زن ايرانی برخوردار است تفاوت چندانی با زنان ۱۴۰۰سال پيش ندارد. زن ملک شخصی مرد است در همه ی زمينه ها.اين خيلی سخت است که اجازه دهيد که فرد ديگری در همه ی زمينه ها جای شما تصميم بگيرد همانطور که برای يک بچه دوساله تصميم بگيرد. در کشور ما زنان حتی برای نگهداری از فرزندان خود يا شير دادن به فرزندانشان بايد از مرد پول دريافت کنند که اين خيلی توهين بزرگيست. مشکل ديگر زنان مسئله ارث است زن از همسرش به اندازه يک هشتم ارث می برد حال آنکه ارث شوهر از زنش يک چهارم است. زن وشوهر با هم زندگی را می سازند ولی اگر چيزی به اسم زن نباشد بعد از فوت همسر قوانين کشور هيچ حمايتی از او نمی کند. وضع زن زمانی بدتر می شود که او فرزندی نداشته باشد. فاميل مرد خانه وزندگی او راميفروشند و از سر ترحم چيزی به او ميدهند.اينها مسائل کوچکی نيست زنان زيادی در اواخر زندگی بااين مشکلات مواجه ميشوند اين واقعا ظلم است که مال خودتان را به شما ببخشند.
ندا ح. - ايران

به نظر من بهتر است شما بگوييد زنان کجا از حقوق واقعی خود بهره مند می باشند حقوق واقعی زن را چه چيز تعريف ميکنيد منظورتان آزادی های کاذبيست که به زنان در همه جا داده اند که ساکتشان کنند که سرگرمشان کنند که نبينند و نفهمند و نگويند اگر منظورتان آنهاست که در ايران "يافت می نشود" اگر هم منظور حقوق واقعی نوع بشر است که اگر جايی يافتيد که انسان به خاطر اينکه انسان است محترم باشد نه ميزان حساب بانکی به من نشان دهيدش که بار سفر ببندم که "آنچه يافت من نشود آنم آرزوست".
مهربد ع. - ايران

نظر به اينکه درجامعه ايران حقوق زنان رعايت نمی شود، بسی جای سوال هست که چرا دراين جامعه که تعداد دختران آن ازپسران بيشتر است وآمار نشان می دهد که تعداد دختران قبول شده درموسسات آموزش عالی بيشتر از پسران بوده و همچنين ازاشتغال آنان در ادارات ايران وموسسات وشرکتها بهتر استخدام می شوند پس بفرمائيد چگونه حقوق آنان رعايت نشده است؟
بهرام بهرامی - ايران

حقوق زن در عرصه های مختلف تعاريف جديدتر از گذشته دارد. متاسفانه ديدگاهها ونظرات منحصر بفرد و تنگ نظری وانحصار طلبی موجب گرديده حقوق زن ناديده و يا بنوع محسوس وغيرمحسوس مورد تضييع قرار گيرد. سينما توان بالقوه ای نيرومند داردتا اين حقوق را بصورت مثبت و سازنده ارايه دهد ويا به تصوير کشد که تاکنون موفق نبوده است. متاسفانه کارکتريست ها از جنس زنان که رهبريت تعميم اين حقوق در سينما هستند مورد هجمه فرهنگی ميباشند و خطرات عوام زدگی وعوام فريبی را توجيه ميکند. جنبش زنان در سينما عاری از سکس وخشونت تنها راهبرد راهيابی به حقوق زنان در ارائه تصوير جديد است. ژانرهای تکراری وکليشه ای در اين باب موجب خشونت وسرخوردگی وانفعال و به تحليل رفتن اين جنبش در سينماست.
ح. شريعتی نيا - ايران

با سلام در خصوص حقوق زنان در ايران صحبت زيادی ميشود واقعيت اين است که بسياری از مردان در جامعه ما به هزار دليل واهی خودرا برتر از زنان ميدانند در صورتيکه اين برتری فقط از نظر جسمی وجود دارد و همين باعث شده تا بسياری از حقوق ديگر از زنان گرفته شود انواع خشونتهايی که در خانواده و اجتماع بر زنان وارد ميشود و ندادن بسياری اختيارات جهت تصميم گيری در زندگی شخصی و کاری از جمله مهمترين علائم تبعيض عليه زنان است مسوولان جامعه در خصوص فرهنگ غرب و اينکه خانواده در فرهنگ غرب از بين رفته و آمار طلاق زياد است و غيره صحبت زيادی ميکنند و از اينکه ايران هنوز به آن حد نرسيده به خود افتخار ميکنند لازم به ذکر است که پايداری بسياری از خانواده های ايرانی و سرانجام گرفتن فرزندان آنها نتيجه تحمل دردو خشونت از انواع و اقسام و رنج و فرو نشاندن احساسات و عواطف ودلخوش کردن به خوشيهای اندک و زندگی کردن زنان ايرانی است و نه هيچ چيز ديگر البته هستند کسانی که در خانواده های روشنفکر و با فرهنگ بزرگ ميشوند و به خانوادهای اينچنين نيز وارد ميشوند ولی تعداد آنها درصد کمی از افراد جامه است . تنها زمينه ای که زنان تقريبا ميتوانند در آن راحت فعاليت کنند تقريبا همان تحصيل و دانشگاه است که در اين مورد نيز پس از اتمام تحصيل تبعيضهای زيادی در تصدی مشاغل برايشان پديد می ايد
مريم س. - ايران

سلام در مورد حقوق زنان مخصوصا مسايلی چون حضانت و قيموميت حرفهای زيادی زده شده است . اما مسايل حل نشده همچنان باقی است . يکی از قوانين که به اين موارد هم مربوط است خروج فرزندان از کشور می باشد که طبق قانون فرزندان تا ۱۸ سال تمام با اجازه ولی (پدر و جد پدری)و بعد از آن قيم خود اجازه خروج دارند. من به عنوان مادر فرزندی ۱۱ ساله که پدر خود را هم از دست داده و تا کنون بدون کمک جد پدری به بهترين نحو به تربيت او پرداخته ام و زندگی خوبی را هم از نظر عاطفی و هم مادی فراهم آورده ام که تمام اينها با سختی های فراوانی همراه بوده ، برای سفری چند روزه بايد اجازه جد پدری را داشته باشم جد پدری که هيچگاه حضوری در زندگی ما نداشته است و کما اينکه چه از نظر سواد و سن صلاحيتی هم ندارد. سووال من اين است که من به عنوان يک زن و يک مادر در کجای قانون قرار دارم .... آيا هنوز وقت آن نرسيده است که ما هم در قانون ديده شويم؟؟
مينا دادمهر - ايران

وقتی تفکيکی ميان زن و مرد مطرح می شود مفهوم انسان بودن کنار گذاشته می شود ارزش و برتری انسانها به جنيست نيست بلکه به افکار و دانش و علم انسانها آنچه به انسانها ارزش ميدهد مقدار دانائی اوست که کسب کرده نه به قيافه و شکل و شمايل و لباس پوشيدن رفتار انسانها و منش و برخورد انسانها نشات گرفته از مقدار دانائی انسانهاست و انسان با گفتار و کردار و رفتار خود ارزش و بهای خود و شخصيت خود را با مديريت فکری و رفتاری خود تعيين می کند نه به جنسيت خود. ميان زن و مرد از نظر خدائی فرقی وجود ندارد و قرآن در اين باره می گويد : آيا تاريکی با روشنايی يکی است و دانائی و نادانی يکی است در اين آيه از جنسيت اسم نبرده است بلکه ارزش علمی را ملاک قرار داده است با اين افکار حقوق زنها و ارزش آنها در جامعه زير سئوال می رود و زنها را فقط بعنوان ابزار نفسانی و جنسی ارزش قائل می شوند نه ارزش دانش و علم و دانائی و مديريت. بيائيم جنسيت را در مقايسه زن از مرد کنار بگذاريم و به علم و دانش اهميت بدهيم و ميان انسان را ملاک علم قرار بدهيم. من طبق منطق خودم يک زن دکتر و دانشمند و استاد دانشگاه و تحصيلکرده رابا هزار مرد لات و دزد و قاتل عوض نمی کنم چه برسد به دو زن را در مقابل يک مرد قرار بدهم.
ع. ش. ع - ايران

جامعه سنتی ايران زنان را در سايه واژه هايی مانند ناموس، غيرت و... از ورود به عرصه فعاليتهای اجتماعی و کار و فعاليت دوشادوش مردان باز می دارد و متاسفانه قانون از اين هم فراتر می رود و حقوق آنها را در محيط خانه و خانواده ناديده می گيرد. حقوقی نظير حق طلاق، حضانت فرزند و غيره. به لطف وضعيت بد اقتصادی در سالهای بعد از انقلاب مردان سنتی ناگزير شده اند تا به زنانشان فرصت حضور در اجتماع و کار را بدهند و اين فرصت مناسبی رابرای زنان فراهم آورده تا باورهای اشتباه جامعه سنتی را اصلاح کنند. بی ترديد پيروزی در اين جبهه راه را در جهت اصلاح قانون و کسب حقوق قانونی به ميزان قابل توجهی هموار تر می کند.
ب. ابراهيمی - آمريکا

قط اسلام بود که به زن آزادی کامل داد. چر اکه به او ارزش واقعی اش رانشان داد و او را از اينکه ملعبه دست مردان قرار گيرد نجات داد.
ح. م. - ايران

در ايران مثل خيلی از کشورهای ديگر، حتی کشورهای خيلی پيشرفته، تضييع حقوق زنان وجود دارد و بيشتر به علت حس برتری جويی اغلب مردان بر زنان است که خود را از لحاظ جسمی و روحی و فکری قويتر و برتر می پندارند و البته اين شامل بيشتر مردان دنيا ميشود . اما آنچه می تواند اينگونه تبعيضها را کنترل کند تصحيح افکار تمامی انسانها در رابطه با تواناييهای زنان نسبت به مردان (همانطور که تاکنون هميشه قابليت مردان بزرگنمايی شده)و همينطور فعاليتهای گسترده دولتهادر برقراری عدالت کامل در هر زمينه ای ، بين انسانها(چه زن باشد چه مرد) می تواند به زنها اين خبر خوش را بدهد که آنها نيز به حقوق حقه خودشان بخوبی مردان دست می يابند .
ا. ايزدی - ايران

اين که گفته می شود وضع حقوق زن پس از انقلاب بايد گفت که مگر قبل از انقلاب زن حقوق بالايی داشت. آنچه بود بيشتر آزادی در بی بند وباری بود. اما در کل بايد گفت که درست است که در جامعه ما حقوق زن در برخی جاها ناديده گرفته ميشود ولی وضع حقوق زنان چندان هم بحرانی نيست. بايد پذيرفت که زن فطرتا با مرد تفاوتهای بارزی دارد و اين تفاوتها باعث تعلق حقوق خاصی به هر دو طرف به صورت متفاوت می گردد. فرهنگ اسلام مستقيم يا غير مستقيم متصل به خداست که خير و صلاح آفريده خود را بهتر از خود او می داند. پس آنچه از فرهنگ ناب اسلام است به صلاح انسان و در جهت تامين حقوق واقعی و منطقی زن و مرد است. در غرب بعضی قوانين مثبت که در جهت حقوق زن است همه برگرفته از فلسفه بشری است که لزوما بر پايه واقعيات روحی و فطری زن استوار نيست و هر از چند گاهی مثل خيلی از نظريات اجتماعی منسوخ می شود. به نظر من برای تامين صحيح حقوق زن بايد اصل را همان فرهنگ اسلام قرار داد و در برخی مسائل جديد که فرهنگ سنتی اسلام منبعی ندارد از قوانين مثبتی که منافات با فرهنگ اسلام ندارد کمک گرفت.
محمود ن. - ايران

به عقيده من در مورد حقوق زنان در ايران بايد به سنت و مذهب توجه کرد. زيرا کسانی که در ايران به جلوگيری از آزادی زنان می پردازند می گويند هدف ما عمل به دين اسلام است. پس حتما مالزی يا چندين کشور عربی و... که آزادی انتخاب به زنان کشورشان دادند کافرند. البته با حمله به دين نمی توان از حقوق زنان دفاع کرد. مشکل مجريان دين هستند نه خود دين. نه قبل از انقلاب حقوق زنان رعايت می شد ونه اکنون که به زور بايد مسلمان انقلابی باشند.
امير آزاد - ايران

در ايران حتی مردان هم از حقوق اجتماعی واقعی محرومند چه برسد به زنان در ايران. زن وسيله ای است برای بچه دار شدن و بچه بزرگ کردن به طوری که حتی يکی از معلمان ما با نهايت بی پروايی آن را اعلام کرد.
کيان ا. _ ايران

در ايران زنان و مردان بر اساس نيازهای طبيعی و اجتماعی خود در چهار چوب فرهنگ و شرايط محيطی خويش به صورت توافقی که برخواسته از ارزشها و تجربيات آنان است بصورت کاملا راضی و خوشبخت با دارا بودن خانواده ای مستحکم و مملو از محبت و عاطفه زندگی ميکنند و با هم سعی ميکنند تمام مقتضيات زندگی خويش را تامين کنند . بعضی مشکلات که وجود دارد اگر ريشه يابی شود نه اساس حقوقی دارد و نه رفتاری ( خودکامگی واستبداد مرد يا حس مغبون بودن زن ) بلکه ريشه اصلی خارج شدن از فرهنگ بومی و ارزشها است که خانواده ها را بلاتکليف گذاشته است تهاجم فرهنگ انسان ابزاری خصوصا در مورد زنان و تشکيک در فرهنگ غنی و ارزشهای مقبول و مقدس ايشان ريشه حس محروميت زنان در ايران است که نه حقوق سنتی را دارند و نه فرهنگشان شرايط يک زن غربی را پذيرفته است.
مرتضی آوندی راد - جمهوری آذربايجان

در ايران به هويت افراد احترام گذاشته نمی‌شود. البته بيشتر به نظر می‌رسد که مشکل در فرهنگ و روحيات افراد است. زيرا حتی در مورد مردها هم همينطور است. منتهی در مورد خانمها بهانه شرعی و... نيز تراشيده می‌شود. در مجموع با توجه شرايط موجود مگر حقی هم در اين مملکت وجود دارد که از خانمها گرفته شده باشد. همه افراد ديگران را آن طوری که خودشان دوست دارند می‌خواهند نه آن طوری که هستند. مگر آقايان که اين همه سرکوب می‌شوند کدام موقعيت بی نظير و ارجح را دارند.
حميد بخششی - ايران

به نظر من هيچ حقی از خانمها در ايران ضايع نميشود.خانمها علاوه برحقوق مساوی با آقايان در فرصتهای تحصيلی و شغلی از مضايای ديگری مثل مرخصی زايمان و مرخصی شير که طبيعی است استفاده ميکنند.امااز حقوق ديگری نيز سود ميبرند که بعضی ناشی از حقوقی است که اسلام برای آنها قائل شده و بعضی بخاطر مزايايی است که بعضی افراد به اميد ايجاد رابطه با خانمها برای آنها قائل ميشوند.
حميد ش. - ايران

انتظار تغيير ناگهانی در ديدگاه جامعه يا در فرهنگ اجتماعی اين کشور نسبت به حدود قابل تحمل ومجاز در تفويض بخش جديدی از حقوق زنان به آنها غيرعاقلانه است. ايرانيان (چه زن وچه مرد ) هنوز به زن به چشم - ضعيفه - که منظورشان ناتوانی عقلی وجسمی در آنان است، نگاه ميکنند. اين ارتقا بينشی در کشور محتاج زمانی در حدود ۵۰-۴۰ سال کار مداوم وبرنامه ريزی شده فرهنگی ومهندسی اجتماعی است؛ ودر واقع يک نهضت ملی برای ملحق شدن به کاروان تمدن فراگير جهانی لازم هست که بی شک همه مردم دنيا در يک تعهد متقابل در اين ماجرا هم نسبت به مردم وزنان ايرانی وظايفی بعهده خواهند داشت.
ناتاشا اميری - ايران

تا زمانی که اين آداب ورسوم قديمی ومردسالاری در دنيا وجود دارد هيچوقت ما زنان نمی توانيم به حق خود برسيم. هرچند که در ظاهر به ما آزاديهای صوری داده اند به ما از زمان کودکی تا زمان پيری می قبولانند که شما ضعيف هستيد. در زمان کودکی معمولا پدران وبرادران در زمان تاهل شوهران واين دور تسلسل مدام ادامه دارد.
مرجان ر. - ايران

روح سلطه طلبی مردان نسبت به زنان در همه جای دنيا وجود دارد. اگر منظور از حقوق ضايع شده زنان حضور آنان در اجتماع است در ايران اين مساله در سالهای اخير بخصوص بعد از روی کار آمدن آقای خاتمی زنان پيشرفت مناسبی را داشته اند. اما اگر منظور از حقوق ضايع شده مساله حجاب در ميان زنان ايرانيست من اين مساله را حقوق ضايع شده زنان نمی دانم بلکه حقوق ضايع شده مردان است که نمی توانند به آسانی به شهوترانی بپردازند و من به عنوان يک دختر ايرانی که بعد از انقلاب متولد شده ام آن را يک امتياز می دانم.
رويا ايمانی - ايران

در ايران حقوق بسياری از خانم ها و دختران ناديده گرفته ميشود و بسياری از فعاليتهای اجتماعی برای خانمها قابل انجام نيست. خشونت از جمله مواردی است که برای بسياری از دختران بعد از ازدواج و از طرف همسر و خانواده همسر و در موارد خيلی کمتر در خانه پدری اتفاق می افتد و بسياری از زنان در اين مورد سکوت ميکنند و به همين علت حقوقشان ضايع ميشود. علت اين سکوت بيشتر پايبندی به خانواده و تلاش جهت حفظ کانون خانواده است و اگر امروزه ميبينيم کانون خانواده هنوز در ايران بيشتر از بقيه کشورها پابرجامانده است به علت صبر و تحمل بسياری از زنان ماست. البته زنانی هم هستند که دارای شوهرانی روشنفکر و با فرهنگ هستند و چنين مشکلاتی را ندارند من فکر ميکنم که مرد ايرانی به هيچ وجه از همسر خود عشق و علاقه نمی خواهد بلکه فقط ميخواهد که بر او فرمانروايی کند حتی اگر اين کار به قيمت از دست رفتن مهر و محبت و حاکم شدن ترس در خانواده باشد.
مينا س. - ايران

در کشوری که بيش از ۶۰ درصد ورودی های دانشگاه ها دختران هستند ، دور نيست زمانی که پسران و مردان آينده زير دست زنان به کار گماشته شوند و در آن زمان است که حق و حقوق پايمال شده تمامی زنان، از ابتدای خلقت تا کنون را صد برابر شديد تراز تک تک مردان خواهيم گرفت.
دريا کوثر - ايران

من معتقدم ۸۰% زنهای ايرانی همين حقوقی هم که الان دارند از سرشان هم زياد است . حتماً می پرسيد چرا؟ فقط از دادگاه خانواده آمار بگيريد که از ۲ سال پيش که مهريه زنان به روز حساب ميشود، آمار مطالبه مهريه و تقاضای طلاق چند درصد افزايش يافته است؟ زنانی که برای چند ميليون تومان مهريه (آنهم در شرايطی که چند ميليون تومان پشيزی ارزش ندارد) فرزندان خود را رها ميکنند و در اين جامعه بی در و پيکر تنها ميگذارند، برايشان بهتر است که هيچ حق و حقوقی نداشته باشند. البته اين جملات را در کمال شرمندگی ميگويم چون خودم هم يک زن هستم.
رويا کريمی - ايران

ارزش انسانها ارزش جنسی نيست. اين گونه ارزش در ايران و خط مشی حکومتی در نظر گرفته نمی شود در حکومت ايران و مذهب شيعه دو زن ارزش يک مرد را می دانند در صورتيکه نبايد اين مقايسه را ميان زن و مرد در نظر گرفت. بايد ارزش علمی و دانشی را ملاک قرار داد. يک زن دکتر و استاد دانشگاه و تحصيلکرده دانشگاهی را نمی توان با هزار تا مرد بيسواد مقايسه کرد.
ع. ش. - ايران

در غرب می‌خواهند زنان را مرد کنند. آفرينش زن با مرد فرق می‌کند. زنان دارای روحی حساس هستند و عاطفه در آنها بيشتر است اگر شما می‌بينيد زنان را در مقابل چشمان مردان و زنان به اسم کشتی کج به جان هم می اندازند بايد از ته دل افسوس خورد. چرا که اين توهين بسيار بزرگی به روح زيبای زن است. بايد ديد وظيفه اصلی زن چيست؟ حفظ خانواده، تربيت فرزند، حضور در فعاليت‌های اجتماعی که با روح آنها سازگار است. اصولا مرد سالم دست پروردة زن سالم است، و اگر محدوديت باعث سلامت فرد و جامعه می‌شود بايد آن محدوديت را ستود.
مصطفی ع. - ايران

هر وقت حرف از حقوق زنان می زنيم حتما بايد مردان را کوچک و حقير نشان دهيم تا زنان ارزش پيدا کنند. اين موضوع را در برنامه های صدا وسيما و روزنامه ها و انچکه به زنان مربوط ميشود به وضوح می بينيم. اما معلوم نيست اين خانم های محترم کی از مظلوم نمايی دست خواهند کشيد. طوری حرف می زنيد که گويا مردان بهترين زندگی را دارند و مشکلات فقط برای زن هاست. اما اگر چشمانتان را کمی باز کنيد، آن گاه مشکلات مردان را نيز خواهيد ديد. راستی چرا آن موقع که تعداد پسرها و دخترهای شرکت کننده در کنکور برابر بود وپسرها بيشتر قبول می شدند کسی حرفی نزد. اما حالا که تعداد دخترهای شرکت کننده ۳۰% بيشتر از پسرهاست و قبولی بيشتری دارند نشانه بهتر بودن و سند حقانيت خود می دانند و در حالی که پسرها علاوه بر همه مشکلات بايد استرس سربازی رفتن و پيدا کردن شغل مناسب را تحمل کنند. بعضی اين شرايط را شرايط مساوی می دانند و می گويند در شرايط مساوی دختر ها بهتر از پسرها عمل ميکنند!! پس مشکل خانم ها مشکل بهتر بودن است نه تساوی حقوق. راستی چرا يکبار از مشکلات پسرها نمی گوييد؟ چرا از خود کشی پسرها در دوران سربازی نمی گوييد؟ چرا از قانون زشت مهريه نمی گوييد؟ شايد به خاطر اينکه به نفع زنان است.
امين پ. - ايران

وجودميل قوی و سيری ناپدير مرد ايرانی به اعمال اراده و پيشبرد يک سويه و دور از منطق امور جاری زندگی روزمره از جمله مهمترين عوامل تضيع حقوق رنان است . پالايش فرهنگی و نقد روابط مسلط در بعد فرد و خانواده دوروی يک سکه اند. فرهنگ و ذهنيت ايرانی دراين مقطع بايد همه زشت کاريها و فرمايگيهای خود را عيان در معرض ديد قرار دهد . فرد به فرد و هرکس درجايگاه خويش و لذا درک و حل مسائل زنان بديهی است چون بسياری از اينقبيل ناهنجاريها درصورت برخورد عيان کننده و آشکارساز مردان مستبد و خودکامه با خودشان ميسر است
حميد - ايران

Your Comments: برای دريافت اين سوالات می توان به گزارشات سازمان حقوق بشر و درخواستهای دول غرب و هم چنين نظرات خيل عظيم دختران و زنان در کشور مراجعه نمود. حکومت حاکم شده بر مردم ايران نتوانسته است آنقدر از لحاظ برخی جوانب بررای و خواست جامعه زنان صاحب درک شود. متاسفانه شرايط برای فعاليت زنان و زمينه های لازم برای تامين اجتماعی و روانی فراهم نيست و زنان جامعه ما از سويی اسير افکار حاکم بر جامعه در خانواده های خود هستند و از طرفی زير فشارهای روانی منتجه از حکومتند. برخی زنان هم در کشور اينگونه می پندارند که پوشش ظاهری بمنزله عفت تمام و کمال است و هر آنچه آنها می گويند بايد آويزه گوش و ملکه ذهن ديگران باشد. در هر حال وضعيت بدی که توسط دست اندر کاران در دوره حکومت اسلامی ايران برای زنان بوجود آمده است در تقابل با آزاديهای فردی و احترام به حقوق زنان است و موجبات مظان را برای آنها فراهم ساخته است.
مهرداد م. - ايران

يک سوال اساسی تر آيا در ايران امروز حقوق تمامی انسانها از جمله زن، مرد و يا کودکان رعايت می شود؟ زنان امروز در ايران از تمامی حقوق خود ازجمله حق طلاق، حضانت فرزند، انتخاب همسر، تحصيلات و... به صورت واقعی بر خوردار نيستند مهمترين مانع در کسب اين حقوق نگاه سنتی و متحجرانه به جايگاه زنان و مرد سالاری می باشد. متاسفانه به جز تعداد معدودی از زنان بقيه اصطلاحا می سوزند و می سازند و دم نمی زنند.
فاطمه اسفندياری - ايران

در ايران دمکرات و آزاد، ميشود هر موضوعی منجمله زنان را مورد بحث قرار داد . البته که زنان ايرانی بيش از هر قشری سختی و رنج کشيده اند ، اما ريشه در کجاست ؟ ؟؟ در بنيادگراهای حاکم.
ساناز ه - آ- انگلستان

با وجودی که در عصر حاضر بيشتر خانمها کارمند هستند و پا به پای مردان کار می کنند ودر کنارآن تربيت فرزندان وکار خانه وهمسرداری نيز به عهده آنهاست هنوز هم مورد ظلم واقع می شوند به طورنمونه من خانمی را می شناسم که ماهيانه حقوقی معادل ۳۰۰۰۰۰۰ ريال دارد ولی اختيار ۵۰۰۰۰۰ ريال از حقوق خود را ندارد چرا که همسرش به بهانه خريد مغازه تمام حقوق زن خود را می گيرد و جالب اينکه باوجود ۸ سال زندگی مشترک همسرش صاحب ۲خانه و ماشين وويلا می باشد وزن بيچاره که در تمام اين سالها از خود مايه گذاشته وهيچ سهمی از اينها نداردچه بايد بکند او می داند اگر طلب حق وحقوق خود را از شوهرش بکند چيزی جز کتک و فحاشی نصيبش نخواهد شد.حال شما قضاوت کنيد اين چه بی عدالتی آشکاری است مگر اين زن دوران پيری واز کارافتادگی در پی ندارد مگر نبايد برای خود سرمايه ای هر چند ناچيز داشته باشد تا زير منت کسی نباشد؟ جواب اين سوالها را که خواهد داد؟آيا پايانی برای اين ظلم ها وجود دارد؟
شيرين حميدی - ايران

بعد از انقلاب در ايران تحولات زيادی روی داد کم يکی از آنها حقوق زنان است اين مسئله زمانی مطرح شد زنان نقش بسزائی در انقلاب و جنگ ايفاء کردند و به همين علت سعی شد که به زن آزادی و حقوق بيشتری داده شود ولی با توجه به مذهب شيعه در ايران اين مسئه بايد با نظر مجتهدين و ساير علما و مخصوصا با احکام اسلامی مغايرت نمی داشت. در اين راستا هرکس برای احقاق اين آزادی و حقوق کارها و اقداماتی انجام دادند که باب ميل گروهی يا جناحی نشد ولی مسئه اينجاست در اين مورد هيچيک از گروه ها به اتفاق نظر نرسيده اند. البته اين مسئله هم ناگفته نماند که بعد از انقلاب به زن آزادی زيادی نسبت به زمان شاه داده شد الان شما اگر جامعه را ايران بررسی کنيد اين مسئله در زندگی و حتی در ازدواج قابل مشاهده است و زنان الان وضعيت بهتری دارند. بنظر من در ايران می توان به وضعيتی بهتر دست يافت ولی هيچوقت اين وضعيت مثل غرب نخواهد شد چرا که گرايش مردم به مذهب جلو گرايش به غرب را می گيرد. و می توان متناسب با مذهب و گرايشات مردم به حالت ايده ال تری رسيد.
ا. ق- ايران

در رابطه با حقوق زنان در طول تاريخ ايران به مهمترين نکته هميشه کمترين توجه شده است.و آن نکته اين است که مقصر اصلی در تضيع حقوق بانوان خود آنها هستند چرا که با سکوتشان به اين مساله کمک کردند . غير از اين هست که در گذشته در تمام دنيا به زنان و يا سرخ پوستان و سياه پوستان ظلم می شد. غير از اين هست که خودشان ازحقشان دفاع کرده اند و آنرا گرفتند. بانوان در ايران فقط سکوت کرده اند و منتظر هستند که آقايان حقشان را بدهند. بانوان همواره خود را از اعتراض و انتقاد که حق قانونی آنها است محروم کرده اند و تا به حال هيچکس يک حرکت منسجم در ايران برای دفاع از حقوق زنان نديده که توسط بانوان شکل گرفته باشد. بعضا عده ای از آقايان روشنفکر از روی ترحم حرفهايی را برای خالی نبودن عريضه مطرح می کنند.
زهير بهزاد پور - الجزاير

اينکه شما ميفرماييد زنان ازادی دارند يا نه بايد بفرمايم سخت در اشتباه هستيد. هر زنی مطايق با معيارهای اسلامی ازادی دارد. سينا - ايران

آزادی انتخاب جزو بديهی ترين آزاديهای جهان امروز است. اين در حاليست که در ايران اين آزاديها بسيار محدود شده اند. از جمله آزادی در انتخاب پوشش و لباس که آنچنان محدود شده که حتی پوشيدن لباسهای با رنگ روشن نيز ممنوع و خلاف شمرده می شوند. با اين حال اين محدوديتها نه تنها تأثيری نداشته اند بلکه باعث ايجاد مقاومت منفی نيز شده اند.چرا مسئولان نظام با وجوديکه همة اين مسائل را می دانند اما باز هم به بهانه در خطر بودن اسلام و اخلاقيات،در برابر هر آزادی مشروعی مانع ايجاد می کنند؟ آيا واقعاً از فساد و بی بند و باری در ميان جوانان کاسته شده؟ ! నراستی راه انعکاس خواستهای ايرانيان و بخصوص زنان ايرانی کدام است؟
مهرزاد گرجی - ايران

در سوال اول شمااز "بايد و نبايد" سخن می گوييد، بنابراين پاسخ به اين سوال يک نوع قضاوت ارزشی است.لذا از لحاظ نظری، ابتدا لازم است "ارزش" را از "ضدارزش" تفکيک نماييم. ارزشهای جوامع مختلف در عين حال که وجوه اشتراک زيادی دارند، از وجوه افتراق نيز برخوردارند. بدين ترتيب در جوامع مختلف "حقوقی" که هر فرد (زن يا مرد) به زعم ما "بايد" برخوردار باشد به رغم تشابه زياد لزومآ يکسان نيستند. با وجود آن، بافرض اينکه ارزشهای يک جامعة غربی را بعنوان معيار در نظر بگيريم، با مطالعة قوانين مدنی و جزايی حاکم بر جوامع مختلف (از جمله ايران) می توان نتيجه گرفت که اگر از برخی جنبه ها تبعيض مبتنی بر جنسيت، عليه زنان است در برخی جنبه ها نيز عليه مردان است. در شريعت اسلام که احکام حقوقی از منابع دينی و بر اصولی که به نحو شگفت انگيز گاهی نيز ماهيتآ ليبرال به نظر می رسند ، استخراج می شوند، اين ادعا تاييد می شود. به نظر من مسالة اصلی آن است که آيا در عمل برای زنان فرصت برابر برای "تضمين" حقوقی که بر مبنای قوانين ايران برخوردارند، وجود دارد؟ برای پاسخ به اين سوال بايد روشن نمود که آيا رفتار نهادهای مدنی موجود در ايران در اين زمينه توام با تبعيض جنسی است؟ آيا در ايران، زنان در مقايسه با مردان، از قدرت سياسی برابر جهت "تضمين" حقوق شان بر خوردارند؟وآيا زنان با فرصت برابر جهت کسب قدرت سياسی مواجه می باشند؟ اگرچه پاسخ به اين سوال با ملاحظة وضعيت موجود ايران منفی است اما در عين حال عملکرد حکومت مذهبی ايران و روند فعلی آن تحسين بر انگيز است و نواقص موجود نيز تا حدود زيادی ريشه در باورها و اعتقادات و واقعيتهای اقتصادی ايران دارد. زنان در ايران امروز در مقايسه با دورة پهلوی (که مورد حمايت ما غربيها بوده اند تا جاييکه با کودتای طراحی شدة سياستمداران غربی و سقوط دولت مردمی محمد مصدق تا سال۱۹۷۹ برسر قدرت بوده اند) از فرصت بسيار بيشتری هم بر مبنای قوانين و هم در عمل بر خوردارند. به عنوان مثال در حال حاضر در ايران زنان در سمت معاون و مشاور رييس جمهور، معاون و مشاور وزرا،نمايندگی پارلمان قرار دارند. نسبت زنان دانشجو از نسبت مردان بيشتر است. اميد زندگی زنان از مردان بالاتر است و نسبت اميد زندگی زنان به مردان درايران تفاوت معنا داری با جوامع صنعتی ندارد. مالکيت خصوصی زنان به همان اندازه محترم است که در مورد مردان می باشد. حمايتهای اجتماعی دولت از زنان و دختران آسيب پذير به مراتب بيشتر از مردان است. رشد شاخصهای تو سعة انسانی (با تعريف سازمان ملل) در ميان زنان بسيار بيشتر از مردان است. به عنوان مثالی ديگر هم به لحاظ قانون و هم بر مبنای مشاهدات تجربی و عينی زنان ايران در مقايسه با زنان ايالات متحده از فرصت کمتری برای کسب قدرت برخوردار نيستند. آيا تا کنون به اين سوال فکر کرده ايدکه چرا در ايالات متحده که گمان ميکنيم قديمی ترين و قوی ترين دموکراسی را داريم، حتی برای يک بار يک زن رييس جمهور نشده است؟ اين در حالی است که در آسيا بعنوان مثال هندو ستان، فيليپين،و حتی کشورهای اسلامی از قبيل پاکستان، بنگلادش و اندونزی غالبآ در يک پروسة دموکراتيک چند بار تجربه شده است.
آلبرت هلپمن - آمريکا

دو مقوله را بايد به تمام معنا در ايران تفکيک کرد: ۱)آزادی ۲)حقوق فردی واجتماعی در زمينه آزادی اين بحث تقريبا در بعد از انقلاب و دقيقا در بامداد تمام شدن جنگ رنگ و روی مشخص يافت چرا که با پيروزی انقلاب وبالا رفتن تب شديد آن در بعد از سال ۵۹ جريانهای افراطی دينی با به دست گرفتن عنان امور زنان وبه طور کلی جامعه ايرانی از طيف وسيع آزادی های اجتماعی و فرهنگی محروم و منع شدند اما زنان به واسطه برداشتی که اين جريانها از زن در متون دينی داشتند ضربه سختی را منحمل شدند حتی شخصيت مقتدر پراگماتيستی نظير رفسنجانی نيز نتوانست آزادی گذشته زن را به بازستاند حتی دوم خرداد در بحث آزادی زن بدن در نظر گرفتن موفقيت های بخشی ناکام ماند. اما در زمينه حقوق فردی واجتماعی اين بعد با چالش جدی مواجه است به ديگر سخن اين گرفتار تفسير وتاويلهای متعدد و مختلف از متون تاريخی سنتی مذهبی و عرف رايج در جامعه شده است . يک مجتهد مبنا بر برداشت خود از فقه می نهد يک مفسرپايه هارا بر رخدادهای تاريخی قرار می دهد ويک حقوقدان اسلامی عرف را ملاک قرار می دهد حال با وجودی که فقه ما در بسياری از زمينه ها يک فقه گذشته نگر است در بسياری از زمينه ها عنصر زمان را لحاظ نمی کند تفسيرگران نيز رخدادهای تاريخی به صورت کاملا سربسته قبول دارند ودر بسياری زن امی فاقد شعور اجتماعی وآگاهی مدنی را با زن امروزين در يک راستا قرار می دهند اما حقوقدانان اسلامی عرف را ملاک قرار می دهند در اينجا نيز يک معضل اساسی وجود دارد وآن اين که اين حقوق دانان عرف دانشگاهی و علمی را ملاک قرار نمی دهند. بلکه عرف عوام سنتی پيشين نگر را پايه قضاوت خود قرار می دهند. چالش عمده زن در بعدآزادی ۱)پوشش_شرکت در اجتماعات_آزادی فرهنگی _ انتخاب آزادانه راه زندگی اما در بعدحقوق ۱)ناتوان بودن ازقاضی شدن۲)تقاضای طلاق۳)جفای مردسالارانه۴)آشنايی نداشتن با حقوق اجتماعی و فردی ۵)تعريف حق به مثابه صدقه البته تا مادامی که تفاسير مذهبی گذشته نگر بوده وحقوق فردی برای دفع توهم فساد قربانی شود مشکل به خود باقی است .
هيثم انيسی - ايران

من فکر می کنم تا زنان نه در ايران بلکه در همه جای دنيا تنها زمانی به حقوق خود دست پيدا خواهند کرد که به آگاهی لازم در مورد خود و نقش خود دست پيدا کنند.
مينا گلفام - ايران

به نظر من حقوق اجتماعی زنان در ايران بيشتر از ساير کشورهای اروپايی و آمريکايی است. حتی می‌توان گفت که زنان در ايران نسبت به مردان از حقوق اجتماعی بيشتری برخوردارند. شايد بهتر باشد از اين پس سخن از حقوق مردان به عمل آيد.
محفوظ

نام  
نام خانوادگی  
کشور  
نشانی الکترونيکی  

نظرهای شما

توجه: بی بی سی می کوشد تا حد ممکن، نظرهای دريافت شده را در سخنگاه منعکس کند. نامه های دريافتی ويرايش خواهد شد.  

صفحه نخست
    ايران
    منطقه
    اقتصاد و بازرگانی
  دانش و فن
    فرهنگ و هنر
    سخنگاه
    آموزش انگليسی

بشنويد
    برنامه های راديو
    شيوه شنيدن
  تازه ترين خبرها