BBC HomepageBBC NewsBBC SportBBC World Service

راديو بی بی سی 
نظرتان راجع
به برنامه های
راديو چيست؟
 گزارش 
ايران
و پاسخهای
پرسش برانگيز
 ديدگاه 
دودستگی در ايران
برسر
پروتکل الحاقی

اسلام و غرب در سايت انگليسی

اسلام و غرب در سايت انگليسی

چالش هسته ای ايران
<br>

چالش هسته ای ايران

:ساير موضوعات

همشاگردی سلام!

ممنوعيت سيگار تا کجا؟

زنان ايران، تلاش برای کسب حقوق اجتماعی

دومين سالگرد يازدهم سپتامبر

اسلام و غرب: پلی ميان جدايی ها

زيارت غيرمجاز، به چه قيمتی؟

اعدامهای تابستان ۱۳۶۷ در ايران

با فرار مغزها چه بايد کرد؟

تابستان خود را چگونه می گذرانيد؟

ناامنی در افغانستان: راه حل چيست؟

بحران 'شوهر' در ايران

مراقب ويروس تازه باشيد

فعاليت های هسته ای ايران، مقاومت يا نرمش پذيری؟

مشکلات روزنامه نگاری در ايران

مرگ زهرا کاظمی و پيامدهای آن

صفحه نخست > بحران 'شوهر' در ايران

گرينويچ 15:05 - 20/08/2003

بحران 'شوهر' در ايران

جمعيت دختران ايران در برخی گروه های سنی، از جمعيت پسران جوان افزون تر شده است
جمعيت دختران ايران در برخی گروه های سنی، از جمعيت پسران جوان افزون تر شده است

سازمان ملی جوانان ايران، که يک سازمان وابسته به نهاد رياست جمهوری است، روز جمعه پانزدهم اوت اعلام کرد که طبق تازه ترين پژوهش های آماری، يك ميليون و 250 هزار دختر 20 تا 29 ساله ايرانی بدون همسر باقی می مانند.

حتی در صورت ازدواج همه پسران با همه دختران باز هم يک ميليون و ۷۰۰ هزار دختر بی‌‏شوهر می مانند
زهرا شجاعی مشاور رئيس جمهور
ايلنا، خبرگزاری کار ايران، گزارش داده است که بر اساس تحقيقی که به وسيله سازمان ملی جوانان انجام شده، تعداد دختران ۲۰ تا ۲۹ ساله حدود ۶ ميليون و ۲۰۰ هزار نفر و تعداد پسران ۲۵ تا ۳۴ ساله حدود ۴ ميليون و ۸۰۰ هزار نفر هستند و همين اختلاف آماری است که نگرانی هايی در مورد بدون همسر ماندن دختران جوان ايجاد کرده است.

در اين تحقيق تعداد دختران در دو گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ و ۲۵ تا ۲۹ سال و تعداد پسران در دوگروه سنی ۲۵ تا ۲۹ و ۳۰ تا ۳۴ ساله منظور شده است و با در نظر گرفتن اين واقعيت که پسران به ازدواج با دختران در گروه سنی پايين تر تمايل بيشتری نشان می‌‏دهند، نتيجه گرفته شده که يک ميليون و ۲۵۰ هزار دختر شانس ازدواج نخواهند داشت.

اما از قرار معلوم، احتمال بدون همسر ماندن يک ميليون و 250 هزار دختر جوان تنها نگرانی مسئولان ايرانی نيست زيرا در ادامه اين گزارش آمده است که "اگر به ارقام اين تحقيق، تعداد دختران بالای ۲۹ سال را که هنوز ازدواج نکرده اند نيز اضافه کنيم شايد به رقمی بالغ بر ۷ ميليون نفر دست بيابيم."

چندی پيش‌ ‏نيز زهرا شجاعی مشاور رئيس جمهور و رئيس مرکز امور مشارکت زنان با اعلام اينکه حتی در صورت ازدواج همه پسران با همه دختران باز هم يک ميليون و ۷۰۰ هزار دختر بی‌‏شوهر می مانند، درخصوص بحران دختران ازدواج نکرده هشدار داده بود.

کارشناسان بروز اين پديده را با جنگ هشت ساله ايران و عراق که حدود يک ميليون جوان در آن کشته شدند مرتبط می دانند.

افزايش سن ازدواج جوانان از ديگر مشکلات ايران بر شمرده می شود
خبرگزاری کار ايران به نقل از دکتر علی اصغر دادخواه، روانشناس و استاد دانشگاه نوشته که بروز چنين پديده ای پس از هر جنگی طبيعی است.

جنگ ايران و عراق علاوه بر تعداد کثير کشته شدگان، موجی از مهاجرت جوانان، به ويژه پسران جوان را نيز به همراه داشت که به تغيير وضعيت جمعيتی پسران کمک کرد.

موج مهاجرت ها که پيش از بروز جنگ (به خاطر وقوع انقلاب اسلامی و مهاجرت کسانی که مايل به زندگی در شرايط پس از انقلاب نبودند) آغاز شده بود، با پايان جنگ نيز خاتمه نيافت و طبق آمارها همواره روبه افزايش بوده است.

کارشناسان می گويند جوانانی که در رده سنی 20 تا زير 40 سال و مجرد هستند بيشترين تعداد مهاجران را تشکيل می دهند و پسران بيش از دختران به اميد يافتن عرصه هايی تازه برای کار و زندگی راهی خارج می شوند.

آمار ديگری که اخيرا منتشر شد، نشان می دهد از ميزان استحکام ازداواج ها نيز تا حد زيادی کاسته شده است.

هفته قبل سازمان بهزيستی ايران اعلام کرد ميزان طلاق در ميان خانواده ها در سال 1381 نسبت به سال 1380 معادل 13.73 درصد افزايش يافت که بالاترين نرخ طلاق در سال های اخير بوده است.

اين نرخ در شهرهای بزرگ مثل تهران بسيار بالاتر از اين است.

از زمان شکل گيری جمهوری اسلامی تاکنون برقراری روابط بين پسران و دختران خارج از چهارچوب ازدواج غير قانونی محسوب شده و ماموران انتظامی، بسيجی، سپاهی و غيره در صورت مشاهده دختران و پسران با يکديگر آنها را به عنوان مجرم بازداشت می کنند
کارشناسان عمده ترين دلايل رشد آمار طلاق را مسايل اقتصادی و فرهنگی معرفی کرده و نا آشنايی جوانان با يکديگر پيش از ازدواج را نيز از جمله عوامل تشديد اين بحران می خوانند.

از زمان شکل گيری جمهوری اسلامی تا کنون برقراری روابط بين پسران و دختران خارج از چهارچوب ازدواج غير قانونی محسوب شده و ماموران انتظامی، بسيجی، سپاهی و غيره در صورت مشاهده دختران و پسران با يکديگر آنها را به عنوان مجرم بازداشت می کنند.

ناظران می گويند اين مسايل باعث شده تا تشکيل زندگی مشترک در ايران رفته رفته به بحرانی بزرگ نه فقط برای جوانان، بلکه برای خانواده های آنها تبديل شود.

اين بحران در کنار مشکلات اقتصادی باعث شده تا سن ازدواج نيز در ايران افزايش يابد به طوری که متوسط سن ازدواج دختران هم اکنون 25 سال و پسران 30 سال است.

ديدگاههای شما:

۱- تهيه مسکن ۲- وام بدون نزول۳- ايجاد مرکز ارتباط و مشورت وشناسائی يک ديگر ۴ - اختصاص يک وزارتخانه مخصوص ازدواج ۵-حذف تشريفات کنونی مراسم عقد ۶- حذف تشريفات مراسم عروسی ۷- قبول مخارج زندگی وسيله هم زن هم شوهر بطور مساوی که مسئله اعتراض خانمها را هر روز برای خرجی به دنبال ندارد.
ولی الله اسلاميه - ايران

مشکلات اقتصادی.بيکاری.اعتياد در جوانان دلايلی است يا کسی ازدواج نمی کند و اگر هم قصد ازدواج داشته باشد دنبال يک شخص پولدار ميگردد. دراينجا يا کار پيدا نميشود اگر هم پيدا شود به صورت قرارداد کوتاه مدت با حقوق بسيار کم وقتی امنيت شغلی نباشد پايه حقوق ۸۶۰۰۰ تومان از طرف دولت تعين شده باشد اگر کارهم داشته باشی وقتی يک خانه۴۰ متری در يک نقطه متوسط شهر تهران بيست ميليون قيمت آن باشد چقدر بايد کار کرد تا خانه تهيه کرد اگر کار پيدا شود اين حقوق و مزايا نميتواند نيازهای خود شخص را جواب دهد چه رسد به شخص بيکار که هر روز به تعداد آن اضافه ميشود.اگر حکومت برنامه مشخصی نداشته باشد بحران شديدتر از حالا خواهد شد. مسوولان در اين زمينه دنبال توجيه نباشند. ميگوند دليل اصلی جنگ ميباشد يک ميليون نفر کشته داشتيم. بيايم اين جوانانی که از ۳۰سال هم سنشان فراتر رفت شرايط ازدواج را برای آنان فراهم کنيم. وقتی در کشوری روابط دختر و پسر حتی اگر بصورت تحقيقات دانشجوئی باشد جرم است وقتی هنوز با شو وفيلمهای خارجی و ماهواره و روابط دختر و پسر مشکل داريم و هر يک نوجوان ۱۵ ساله را به خاطر داشتن فيلم خارجی و يا همراهی با دختر محاکمه ميکنند آيا خنده دار نيست. دنيا هر روز به دنبال کشف يافته های جديد علمی وتکنولوژی جديد و ما به دنبال لانه های فساد، پارتی، کشف سی دی های غير مجاز و گشت در خيابان به دنبال روابط نا مشروع مهمترين مانع ازدواج به نظر من بيکاری، نداشتن درآمد کافی و تورم روزافزون است.
اميد ح. - ايران

تمام بدبختی زنها در ايران مربوط به استنباط نادرست فقها از آيه ( الرجال قوامين علی النساء) می باشد و تمامی قوانينی که در رابطه با زن و مرد زندگی زوجيت در ايران بر قرار شده از اين آيه متأثر می باشد. طبق استنباط اکثر فقها از اين آيه مردان بر زنها چيره هستند و به زعم ايشان مرد می توان بر زن حاکم باشد و زن هم می بايد تسليم بی چون و چرای او باشد و در صورت تخلف زن از مرد، بدون نياز به اثبات تخلف زن ، مرد می تواند هرگاه که بخواهد او را طلاق بدهد. ولی چناچه زن به دليل موجه مثلاٌ سوء رفتار مرد و جنون و بيماری و... حتما می بايد اين موارد را به دادگاه بات نمايد. تازه در ورود اثبات جنون مرد حتی اگر پزشک قانونی رای به بيمار بودن مرد صادر نمايد تا قاضی دادگاه می گوييد اين مرد که به راحتی بدون هيچ مشکلی مشغول کار در مثلاٌ در سازمان حسابرسی است چگونه می تواند جنون داشته باشد.
فرهاد دانا - ايران

من هم دختری هستم از قافله بزرگ دختران مجرد. متاسفانه عدم توازن بين جمعيت پسران و دختران يکی از علل ميباشد. ولی علت اصلی را بايد در وضعيت نابسامان اقتصادی جستجو کرد. با توجه به شغلی که دارم چه بسيار جوانانی سراغ دارم که آرزوی ازدواج دارند ولی تنها مشکل اساسی برسر راه خود را عدم درآمد کافی وشغل مناسب ميدانند. مشکل مسکن هم مزيد بر علت ميباشد. جوانی را ميشناسم که برای تامين مخارج ازدواج خود و تهيه جهيزيه خواهرش مجبور به فروش کليه خود شده است.
زری م. - ايران

به نظر من در رابطه با رفع مشکلات و معضلاتی که در مورد نحوه ارتباط دختران و پسران در ايران موجود است تنها راه اين است که آقا امام زمان (عج) خود ظهور نمايند و به برداشتهای غلطی که از آيات قرآن در رابطه با حقوق زنان و همچنين تعيين ميزان اختيارات مردان در مورد همسران و دختران خود،پايان بدهد زيرا به نظر من بيش از ۸۰% مواردی که در خصوص حقوق زنان و اختيارات مردان از قرآن برداشت شده يا اشتباه می باشد يا اينکه به دليل عدم داشتن علم کافی توسط مفسرين قرآن ، به ناحق وضع شده، چگونه ممکن است خداوندی که اين همه مهربان و رئوف است اين همه تبعيض در مورد ظريفترين انسان خود روا بدارد و به مرد که خصوصيتی مقاوم و قوی دارد اين همه سيطره و مجال ظلم به زن عطا نمايد.
فرهاد دانا - ايران

به نظر اينجانب بايد در مساله اشتغال جوانان و ايجاد درآمد بيشتر بر ای ايشان فکری اساسی کرد يکی از اين راهها به کارگيری جوانان مرد در ادارات و شرکتها به جای زنانی که سرپرست خانواده نيستند.
حسن الماسی - ايران

اين يک مشکل فرهنگی است . کاری به سياست و جمهوری اسلامی و جمهوری ضد اسلامی ندارد. تعدد زوجات يکی از راه حل ها می باشد.
موسی - امارات

با توجه به هرم سنی جمعيت مطابق با آخرين سرشماری (آبان ۱۳۷۵) مجموع پسران در فاصله سنی ۱۰ تا ۳۴ سال (در سال ۱۳۷۵) که معادل با ۱۷ تا ۴۱ ساله های سال ۱۳۸۲ می باشند، برابر با ۱۵۱۴۷۳۵۵ نفر و تعداد دختران در همين محدوده سنی معادل ۱۴۹۶۰۰۷۰ نفر می باشند. علاوه بر اين در به استثنای محدوده سنی ۲۰ تا ۲۴ سال ۱۳۷۵ که تعداد دختران تنها ۸۹۰۰۰ نفر بيشتر از پسران می باشد، در بقيه محدوده های سنی مورد بررسی تعداد پسران بيش از دختران می باشد و از آنجا که فاصله سنی بين همسران در سالهای اخير کاهش يافته و بعضا حتی سن دختران بيش از پسران است و نيز با توجه به بالا رفتن سن ازدواج، تعداد مردان رده سنی بالاتر از ۴۰ سال نيز در اين محاسبات قابل لحاظ کردن می باشد، لذا بحث "بحران ازدواج" و کمبود شوهر منتفی است و فقط برای ايجاد بحران در جامعه مطرح می شود. لازم به ذکر است به اين تعداد، مردان ايرانی خارج از کشور و يا حتی غير ايرانی را که تمايل به ازدواج با دختران ايرانی داخل کشور را دارند می توان اضافه نمود. همچنين در سالهای اخير با توجه به مهاجرت دختران از ايران نيز می توان نتيجه گرفت نه تنها مشکلی برای دختران ايرانی وجود ندارد بلکه پسران و آقايان ايرانی بهتر است نگران باشند!
فخريه م. و شهره م. - ايران

من يک جوان۲۵ساله کرد هستم که درسن۲۰سالگی ودردوران دانشجويی ازدواج نمودم وبا اينکه تاحدی احساسی ازدواج نمودم و شغل، پول وآينده مشخصی هم نداشتم و درضمن سربازی هم نرفته بودم امااکنون بعدازچهارسال اززندگی مشترکمان راضی هستم وتوانستيم باتمام مشکلات موجود، با يک برنامه ريزی ساده آينده خودراروشن کنيم، وبنده هم،هم اکنون تا آغازمرحله دکترا پيش رفته ام. ودرنهايت می خواهم به جوانان عزيزبگويم که می توان باانتخاب يک همسرخوب وآگاه وبا اميد ومثبت بينی به آينده ازدواج نمود. وزندگی خوبی داشت. چه کنيم که ما نسل سوخته است.
آيو کرد - کردستان

لازم ميدانم به نکاتی اشاره کنم ۱- تعداد کشته شدگان جنگ طبق آمار رسمی حدود ۳۰۰ هزار نفر ميباشد نه يک ميليون نفر. ۲- همانند کشورهای غربی ميل به ازدواج در پسرهايی که در تهران و شهرهای بزرگ زندگی ميکنند به خاطر سهولت در برقراری ارتباط با دختران کم شده است و بيشتر پسرها بخاطر پايين بودن ايمان و اعتقاد به دستورات اسلام تمايل به داشتن رابطه نامشروع دارند که وجود انبوه دختران با اين تمايلات نيز به اين مساله دامن ميزند. ۳- بايد به آقايونی که از تعدد زوجات صحبت ميکنند بگويم اگر جرات دارند اين حرف را به مادران خود بگويند تا برخوردشان را ببينند در مرحله بعد اگر جان سالم بدر بردند به همسرانشان بگويند.
وحيد ع. - ايران

مهمترين مشکل در اين زمينه وضعيت اقتصادی جامعه ميباشد چرا که جوانان به دليل اين مشکل ديگر ميلی به ازدواج نداشته واين امر موجب بالا رفتن سن ازدواج شده و در پاره ای موارد حتی موجب طلاق ميگردد .اگر جوان از لحاظ مالی تامين گردد به سوی تشکيل خانواده پيش ميرود.
فرشاد حياتی - ايران

به نظر من آنچه بيشتر از هر چيز راه گشاست اينست که جوانان و خانواده ها يک بار ديگر به ملاک ها ارزش هائی که در انتخاب همسر دارند رجوع کرده و ببينند که تا چه حد در جهان واقعی ميتوان به آنها پايبند بود و از اين پای بندی متضرر نشد. آيا اين ملاک ها واقعا عقلانيست يا اينکه تنها متاثر از رسوم و فرهنگ های نو و کهنهء دست و پا گيری هستند که هميشه مردم جهان سوم را در چهار چوب تعصب و جهل به اسارت نگه داشته اند؟ ما هنوز هم در کشورمان با خانم ها و حدود آزاديشان مشکل داريم. هنوز هم بايد آقايان و آقا زاده هايشان تعيين کنند که زنان ومردان چه بايد بکنند ! مشکل ازدواج حل نخواهد شد مگر با حل شدن مشکل بی فرهنگی. فی الحال در ايرانی که روزی دارای کهن ترين فرهنگ وتمدن روی زمين بوده هيچ فرهنگ خاصی که بتوان آن را فرهنگ ايرانی ناميد يافت نميشود. هر فرد يا خانواده ای برای خود فرهنگی دارد که در بيشتر موارد نه تنها با فرهنگ همسايه ديوار به ديوارش متفاوت است بلکه با آن تضاد هم دارد. حالا در چنين بازار آشفته ای چطور ميتوان مشکلی را حل کرد؟
شجاع الدين ش. - ايران

مادرکجا بحران نداريم که حالا بخواهيم درزمينه ازدواج بحران نداشته باشيم . مادرجامعه ای زندگی ميکنيم که در برزخ سنت و مدرنيسم وا مانده است ما اگرجامعه سنتی مثل عربستان بوديم مشکلی درزمينه ازدواج پيدا نميکرديم جوانان به سختی زندگی ملال اور خود را تحمل ميکنند چه برسد به اينکه بخواهند ازدواج کنند.
قاسم مقدس - ايران

عدم تناسب رشد فرهنگی و اقتصادی و همچنين تغيير ناگهانی سطح آزادی های اجتماعی در ايران به دليل وجود جو سياسی نامناسب، باعث از بين رفتن ارزشهای اصيل ايرانی و ترجمه اشتباه لغت آزادی گشته است. اگر جوانان به فکر فرار از ايران هستند....اگر تعهد ازدواج برای ايشان سنگين است و چندين اگر ديگر....مشکل من و تو نيست! مشکل از مديريت نامناسب اجتماع است.
اکبر ب - ايران

آنچه شما می فرماييد صحيح است اما در اين ميان مشکل حادتری نيز وجود دارد که گريبانگير دختران روستايی است وآن اينکه به دليل ساختارهای غلط اقتصادی و عدم توزيع ثروت و عدم وجود امکانات عادلانه در مناطق مختلف کشور و تمرکز جلوه ها و مظاهر تمدنی و اسايش و امکانات در شهرهای بزرگ مخصوصا در شهر تهران که باعث مهاجرت جوانان روستايی به شهرهای بزرگ می شود و جوانانی که دختران خوش رنگ و رو و دلفريب و جذاب تهران يا شهرهای بزرگ را ميبينند ديگر رغبتی برای ازدواج با دختران هم ولايتی خود پيدا نمی کنند و اين است که بی همسر می مانند.
رضا نوخواه فر - ايران

ديدگاههای ذکر شده هريک از زاويه ای به موضوع ازدواج و جوانان ايرانی نگريسته اند مشکلات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... همه حاکی از وجود بی برنامگی پرسابقه دولت های گذشته و حال برای امروز و آينده کشور است، اين واقعيت قابل کتمان نيست که مشکلات امروز نتيجه برنامه های ديروز است، با خواندن گزارش فوق اين سوال مطرح ميشود که چرا دولت ايران نگران شوهر پيدا کردن دختر خانم هاست؟ آيا طرح اين موضوع خود بيانگر ناتوانی در تامين خواسته های جوانان نيست؟ در شرائط امروز ايران ترغيب به ازدواج جوانان همان از چاله به چاه انداختن است. امروز به اذعان گزارش ۷ ميليون زن مجرد در ايران وجود دارد که با مشکل مواجهند و هرگاه در تاهل همگی موفق شويم ۷ ميليون زوج با مشکل خواهيم داشت، بنابراين آيا بهتر نيست راهی برای زندگی مجردهای با مشکلات کمتر بيابيم؟
ن. معمار - تهران

اگرتعدد زوجات رسمييت پيدا کند اين مسله تاحدود زيادی حل خواهد شد.و متاسفانه اين موضوع را نوعی فساد و هرزگی در فرهنگ ما ميدانند.
عليرضا ش. - ايران

مگر طی اين چند سال که اين معضل اجتماعی مطرح شد کسی کاری انجام داده! نظر دادن ما کجای اين مشکل را تا بحال حل کرده که بايد تکرار مکررات کنيم و در آخر به قول آن دوست ساکن عربستانمان اسلام عزير خيلی وقت پيشتر اين مشکل را حل کرده يک مرد مسلمان حق داشتن ۴ زن عقدی و چندين زن صيغه‌ای را دارد.
مهتاب از تهران

به نظر من سطح توقعات بسيار بالاست هم دختر و هم بسر و مشکلى که که امروز سر راه جوانهاست بالا بودن مهريه است.
جواد صابر - امارات متحده عربی

به نظر من عواملی هم‌چون جنگ و پشت سر گذاشتن درگيريهای انقلاب در دهه‌ی اول و بی‌اعتمادی‌های موجود نسبت به يکديگر در دهه های بعد از انقلاب که مسلما عامل آن خود ما هستيم، از مهم‌ترين گزينه‌هايی است که موجب شده تا چنين بحرانی ايجاد شود. لذا من معتقدم که با کمی پايين آوردن انتظارات و توقعات و کمی خوش‌بينانه ديدن اطراف خود و مطمئنا با انتخاب مناسب می‌توانيم جامعه را از چنين معضلی نجات دهيم. به اميد آن روز.
مهرداد تهرانی - ايران

اين مشکل ارتباط مستقيم با فرهنگ و روش تربيتی در ايران و مخصوصا قوانين ساختگی دينی دارد. ما موانعی را به اسم دين و تنها به اسم دين ايجاد کرده و خود و جامعه را با مشکل مواجه می کنيم.چرا که از خردسالی که زمان شروع تربيت است کودکان را با افکاری غلط رشد داده و نتيجه آن را در سنين نوجوانی و جوانی خواهيم ديد. (خشت اول گر نهد معمار کج ...) به اميد روزيکه با استفاده از روشهای صحيح تربيتی به حل تمامی مشکلات خود و جامعه اقدام کنيم.
نيکا ب. - ايران

به نظر من بزرگترين مشکل ازدواج جوان ايرانی بعد از مسائل بسيار سنگين مالی، خدمت سربازی است که سد بزرگ ديگری برای ازدواج است. در اين کشور می توان با برنامه ريزی در اين مورد علاوه بر مشکل ازدواج مواردی از بيکاری را نيز رفع کرد. ولی بزرگتر از همه اين موارد قحط الرجال بودن اين سرزمين باستانی است که کسی توان برنامه ريزی و عمل را ندارد.
مهران - ايران (تهران)

وقت آن رسيده که دولت جمهوری اسلامی ايران هم برای رفع اين مشکل وهم برای رفع نيازهای جنسی شهروندان وبه خصوص جوانان مراکز ازدواج موقت قانونمند ودر چهارچوب موازين شرع وقانون راه اندازی کند.
محمد جواد طاهری - ايران

نميشود در اين رابطه سريع نتيجه گيری کرد همانطور که در متن گزارش آمده بالا رفتن سن ازدواج در آمريکاهم يکی از موضوعات محافل سياسی و اجتماعی آن کشور می باشد . درست اين است که اين تحقيق در کشورهايی مثل انگليس و فرانسه و آلمان وديگرکشور مورد برسی قرار گيرد چه بسا يک موضوع جهانی است و جوانان با توجه به پيشرفت علوم جديد و ايجاد ارتباطهای غيررسمی بين جوانان اين معضل جهانی را بوجود آورده است و نشان دادن هر چيزی در ارتباط های جمعی پيوند های خانواده ها را سست نموده است.
ناصر يزدان - ايران

تنها راه موجود برای حل اينگونه معضلات دگرديسی فرهنگی در خانواده ها و جامعه در خصوص روابط دختر و پسر است که اين امر مستلزم پرداخت هزينه‌ای گزاف برای خانواده‌ها و جامعه ميباشد که شايد چند دهه بطول انجامد. متأسفانه در جامعه ما همه چيز از ديدگاه دينی مورد بررسی قرار ميگيرد و اين امر سبب بوجود آمدن نوعی فرهنگ غلط در جامعه شده است که روابط دختر و پسر را فقط از ديدگاه جنسی و آسيبهای آن مورد بررسی قرار می‌دهند و نمی کوشند اين روابط را بعنوان يک واقعيت قبول و سپس آن را بررسی کنند. امروزه اکثر طلاقها در جامعه ما در اثر نداشتن شناخت کافی طرفين و ازدواج به شيوه سنتی است که اين امر باعث می شود طرفين پس از ازدواج و بعد از اينکه کار از کار گذشت و فرزندی به دنيا آمد همديگر را بشناسند.
اصلان - ايران

به نظر من بايستی سختگيريها برای جوانان از بين برود وروابط بين دختروپسر به حالت عادی برگردد. خودشان ضعيف النفس هستند فکرميکنند ماها نيز مثل خودشان هستيم.
حبيب الف. - ايران

مقاله شما جواب مناسبی است به کسانی که درباره قانون تعدد همسر در اسلام سوال دارند در ضمن به نظر من افزايش آمار طلاق نسبت مستقيمی با افزايش بی بند و باری اخلاقی در سالهای اخير و بعد از روی کار آمدن خاتمی دارد اگر دليل افزايش طلاق محدوديتهای جمهوری اسلامی برای جوانان است چرا در سالهای گذشته که اين محدوديت بيشتر بود طلاق کمتر بود؟
حميد توکلی - آلمان

فکر می کنم تغييراتی که در سطح جهان اتفاق افتاده يک نوع توقع و انتظار جديد از زندگی در جوانان ايجاد کرده که با نتيجه ازدواج به شيوه سنتی در ايران هماهنگی نداره. ازدواج در ايران کار از پيش تعيين شده است که سناريوش از قبل نوشته شده و همه کارهايی هم که آدم بايد بعد از ازدواج بکنه از قبل مشخصه. اين يعنی اينکه مرد يا زنی که ازدواج می کنه ديگه آزاديهای قبل از ازدواج رو نداره و يه تعدای وظيفه جديد روی دستش گذاشته ميشه که بايد اونارو انجام بده و اگه موفق نشه زندگی مشترک با شکست مواجه ميشه. يه مثال می زنم: دختری که در ايران و با يک مرد ايرانی ازدواج می کنه به طور خودکار وظيفه غذا درست کردن و بچه دار شدن روی دوشش می افته. حالا اگه دختری باشه که به آشپزی يا بچه داری علاقه مند نباشه مسلما چاره ای جز فرار از ازدواج نداره. ۵۰ سال قبل اگر دختری در ايران می گفت که به آشپزی علاقه نداره يا نمی خواد ازدواج کنه احتمالا با کتک ميفرستادنش خونه شوهر و شوهر هم آنقدر کتکش می زد تا به راه بياد. ولی الان ديگه زندگی اينطوری نيست. من فکر می کنم ازدواج و ديدگاه ما نسبت به زندگی مشترک بايد طوری تغيير کنه تا با زندگی مدرن هماهنگ بشه. همچنين مردم بايد بفهمن که ازدواج کردن يگانه طريق زندگانی نيست.
فرهمند ترابی - استراليا

اينجانب دختر ۲۶ ساله ای هستم که در تهران زندگی می کنم و مجرد هستم. متن بالا را خواندم و به نکاتی پی بردم : ۱- جنگ ايران و عراق ازسال ۱۳۵۹ شروع شده و تا سال ۱۳۶۷ به طول انجاميد بنابراين جوانهای امروزی ما در آن زمان در سنين ۱۵-۸ سال بوده اند که به سن ازدواج نرسيده بودند و اين بحران در سالهای اخير بوجود آمده است . ۲- مسئله ديگر مربوط به دولت می باشد که باعث شده جوانهای کشور از کشور بافرهنگ و غنی ايران فراری شوند و به کشورهای بيگانه پناه ببرند چرا، چون آزادی ندارند نه آزادی فکری نه آزادی اجتماعی . چرا که اگر دختری را با پسری بيرون ببيند (نقل قول از شما ) آنها را به عنوان مجرم می گيرند و به آنها جرم بی عفتی و مفسد را می بندند پس در اينصورت پسرها و دخترها ترجيح می دهند همديگر را در داخل خانه ها ملاقات کنند تا به قول خود از چنين مشکلاتی دوری کنند در نتيجه مشکلات اخلاقی بيشتری پيش می آيد چرا که دولت می خواهد جلوی فساد و فحشا را به قول خودشان بگيرند در صورتيکه درحال حاضر به بالاترين ميزان خود رسيده است ۳- مسئله ديگر طلاق است . چرا شما فقط آمار و ارقام ميدهيد که ميزان طلاق در سالهای اخير درصد افزايش يافته است بهتر نيست که دلائل افزايش طلاق را پی گيری نمائيد . تمام مسائل فوق به دولت برمی گردد چراکه افزايش نرخ تورم ، افزايش بيکاری ، فزونی اعتياد در بين جوانان، افزايش فساد (به دلائل ذکر شده در بالا) مشکلات ورود به دانشگاهها ، نبودن آزادی سالم و .... تماما باعث اين مشکلات شده است . پس در نتيجه موضوع بی شوهر ماندن دخترها نمی باشد. تمامی ما خانمها حاضريم بی شوهر بمانيم ولی مشکلات جامعه حل شود چراکه ممکن است با ازدواج ما آمار طلاق نيز بيشتر شود پس ابتدا بيماری را مشخص کنيد بعد به فکر تجويز دارو باشيد .
الهام ناصری - ايران

نظر من آزادی ايران بيش از حد ميباشد و باعث فساد در کشور شده است پس بايد جوانان در کشور حد خود را حفظ نمايند و پايشان را از گليم خود درازتر نکنند اينکه شما ميگوييد آزادی در کشور نيست يعنی چه؟ شما آزادی را در چه چيزی می بينيد که بقيه مردم نمی بينند. چرا فقط دخترانی که بالباسهای وحجابهای فجيعی و پسران با لباسهای فساد برانگيز و موهای بلند مثل دختران اين مسئله را احساس می کنند چرا کسانی که به خدا ايمان دارند اين مسئله را احساس نمی کنند؟ به هر حال ما راه امامان خود را ميرويم و از اين موضوع احساس خوشحالی ميکنيم و در اين کشور از امنيت اسلامی برخورداريم و هر کس که احساس می کند در اين مملکت آزادی بيش از حد وجود ندارد می تواند خيلی سريع کشور اسلامی مارا ترک کند. به اميد آنکه روزی که ديگر از اين جور جوانها که باعث فساد و تباهی جامعه خود می شوند درابن کشور نباشند روزشماری ميکنم.
مريم حسينی - ايران

اين يک واقعيت اجتماعی است که بايد با آن به طور علمی و منطقی برخورد کرد. به نظر من يکی از راههای حل که تاحدی به حل معضل کمک ميکند اين است که برای ازدواج اتباع خارجی مسلمان مقيم ايران با دختران ايرانی سهولت ايجاد کرد . اين مساله که هيچگونه مانع شرعی و انسانی ندارد. تاکنون به دلايل مختلف از سوی مقامات و ادارات مختلف برای آن مانع تراشی گرديده و در مواردی حتی از روحانيونی که نبايد مخالف ازدواج مسلمان با مسلمان باشد نيز شنيده ايم که توصيه کرده اند با اتباع خارجی ازدواج صورت نگيرد. در سالهای اخير دهها هزار ازدواج دختران و زنان ايرانی با اتباع افغانی در ايران صورت گرفته که متاسفانه دولت در اين مورد تبعيض جنسی روا داشته می شود. در حاليکه اگر يک پسر ايرانی با يک دختر خارجی ازدواج کند برای دختر خارجی تابعيت و حق اقامت در ايران داده ميشود ولی شوهران خارجی دختران ايرانی از اين حق محروم اند. به نظر من به حيث يکی از راههای حل اين معضل اجتماعی که ممکن است عواقب ناخوشايندی در آينده داشته باشد در اين مورد تبعيض از دختران برداشته شده و آنها بتوانند با مردهای خارجی ازدواج کنند و شوهرانشان نيز در ايران از همان حقی برخوردار شوند که دختران خارجيی که با پسران ايرانی ازدواج ميکند دارند.
احمد عبداللهی - ايران

در شماره ژوييه و اوت ۲۰۰۳ مجله فيوچريست چاپ آمريکا به نقل از اداره آمار جمعيت آمده است که در ايالات متحده آمريکا درصد افرادی که مايلند تنها زندگی کنند رو به افزايش است. در اين گزارش آمده است که بين سالهای ۱۹۷۰ الی ۲۰۰۲ درصد افراد بالغ مجرد از ۸ درصد به ۱۴ درصد رسيده است. برخلاف نگاه شما به بحث تجرد که ريشه آن را در بر هم خوردن ترکيب جمعيتی تحت تاثير حوادثی مانند جنگ می دانيد اين اداره آمريکايی معتقد است که چون مردم اميد به زندگی بيشتری دارند مايلند تا زمانی که در دوره جوانی هستند خود را به خانواده و ازدواج متعهد نکرده و در پی لذت جويی باشند . بهتر است که بالارفتن سن ازدواج را از دريچه ای ديگر يعنی تمايل مردم به استفاده بهتر از دوران جوانی ربط دهيد و صرفا مسايل اقتصادی و شايد فرهنگی را موثر ندانيد.
وحيد وحيدی مطلق - ايران

يکی از علل بی رغبتی پسران در فرار از ازدواج ، اميد نداشتن به دوام زندگی مشترک بعد از تشکيل خانواده می باشد، که به نوبه خود منشا اقتصادی دارد
عليرضا آذرپناهی - ايران

شايد قبل از اين هم قبل از انتشار اين آمار اين موضوع آشکار شده بود. دخترها در مورد از دست دادن دوست پسرهايشان به شدت حساسيت نشان می دهند و از سوی ديگر حتی پسرهای از همه جا بی خبر گرفتار دخترانی می شوند که آنها را ترغيب به ارتباط آنها می کنند. قبلا تعداد پسرانی که تا سنهای بالا هم دوست دختر نداشتند زياد بود، اما اکنون کمتر پسری را می توان يافت که حداقل يک تجربه دوست دختر داشتن نداشته باشد. هم اکنون دخترها حتی از سالهای راهنمايی تحصيلی دوست پسر پيدا می کنند.
پيام رمضان نژاد - ايران

متاسفانه بعضی سياستهای بعد از انقلاب چنان ضربات مهلکی به ايران و ايرانی زد. شعارهايی همچون هر آنکه دندان دهد نان دهد. آيا به راستی مسببين اين خطاها چه جوابی دارند آيا به راستی اين خود خيانت نيست. من نيز جزو مهاجرين هستم. روزی به همراه دختر برادرم از مطبم بر ميگشتيم که ماموران کلانتری ما را دستگير کردند و ۲۴ ساعت ما را در اتاقکی در کنار معتادها و ... نگهمان داشتند. ايا با اين وضعيت در مملکت متخصص می ماند. آيا با اين وضعيت ازدواج آگاهانه ای صورت می گيرد و با اين اوصاف بنيان خانواده معلوم هست که چه می شود.
رضا ت.

من ۲۹ ساله هستم ودر يک خانواده مذهبی بزرگ شده ام و يادم نمی آيد که در تمام عمرم گناه چندان بزرگی مرتکب شده باشم در حال حاضر فوق ليسانس دارم و اميدوارم که بتونم دکترا هم بگيرم . از لحاظ وضعيت ازدواج مجرد هستم و با صراحت می گم که هيچ اميدی ندارم که روزی بتونم ازدواج کنم. دلايل اين امر زياده که گفتنش اينجا امکان پذير نيست، ولی همين قدر بگم که با وضعيتی که تو مملکت ما ايجاد کردن هيچ اميدی ندارم که بتونم ازدواج مناسبی بکنم و من هم اصلا آدمی نيستم که بتونم با هر کسی صرفا به خاطر مدرکی که داره ازدواج کنم .
بهناز ج.- ايران

مساله اساسی متاسفانه عدم وجود روابط آزادانه‌تر است که حتی از سوی خانواده‌ها اعمال ميشود. خانواده‌ها به فرزندان خود به شکل افراد خام و بی‌تجربه می‌بينند و بيشتر از آنکه نقش راهنما را داشته باشند، راحتتر می‌بينند که به هر ترتيب از ايجاد هر گونه رابطه ميان دختران و پسران ممانعت بعمل آورند و ازدواج سنتی را پيش پای آنان قرار دهند، در حاليکه جوانان امروز از ازدواج سنتی و بدون شناخت گريزانند.
احسان م. - ايران (تهران)

يکی از علل بحران و عدم تمايل جوانان به ازدواج در قوانين و سنتهای نانوشته جمهوری اسلامی ايران نهفته است. يعنی بسياری از جوانان از ترس مشکلات در زندگی آينده و عدم شفافيت قوانين جديد طلاق که يک سويه و در ظاهر کمی به نفع مردان اما در عمل تماما به منفعت خانمها می باشد از ازدواج می ترسند و به آسانی تن به اين کار نمی دهند. زيرا که مرد ايرانی علاوه بر التزام به تامين زندگی همسر در حين ازدواج محکوم به تامين آتيه همسر ( مهريه و...) تا سالهای بسيار بعد از طلاق ( در صورت وقوع احتمالی آن که اين روزها طبق آمار موضوعی شايع گرديده ) می باشد. اين موضوغ باعث می شود که جوانان ايرانی با ترس و عدم تمايل به امر ازدواج بنگرند.
ج. ن. - ايران

تعداد پسران به دليل جنگ و مهاجرت و... تا حدودی کمتر از دختران است. اما مشکل فعلی اين است که به دليل بالا رفتن رشد جمعيت در سالهای ۱۳۵۹ تا ۶۷ و کم شدن مجدد آن پس از ۶۷ در حال حاضر تعداد دختران بين ۱۹ تا ۲۵ بسيار بيشتر از پسران ۲۵ تا ۳۰ سال است ودر نتيجه بسياری از دختران فعلی شانس ازدواج نخواهند داشت. ولی اين روند بعد از ده سال آينده بر عکس ميشود. به نظر من الان دو کار را بايد انجام داد. اول تشويق پسران به ازدواج با دختران همسن يا بزرگتر از خود و دوم ايجاد شرايط مناسب برای کار و استقلال فردی برای دختران مجرد.
حميد رضا - ايران

بالا رفتن سن ازدواج نسبت مستقيمی با افزايش انتظارات طرفين ازدواج دارد. مشکلات اقتصادی و مشاهده آمار بسيار بسيار بالای طلاق باعث می شود جوانان و خانواده های ايرانی بسيار محتاطانه و حتی وسواسی به قضيه نگاه کنند. تمام اين عوامل و برتری جمعيت دختران نسبت به پسران باعث خواهد شد جامعه با بحران اخلاقی، تعدد زوجات و مشکلاتی از اين قبيل رو به رو شود.
ميثم حسينی از ايران

تمام معضل ازدواج جوانان برمی گردد به مشکل اقتصادی کل جامعه.
بهزاد اکباتانی از ايران

بايد دولت برنامه هاى براى ازدواجهاى جمعى تدارک کند و از طريق جمع اعانه مخارج عروسى تهيه کند. با اين کار هم جوانان به ازدواج تشويق می شوند و هم کمک مالى براى مصارف ازدواج فراهم می شود که سد بزرگى است.
محمد مهدی يوسفی از عربستان

اسلام عزيز اين مشکل را بسادگى حل کرده است؛ هر مرد می تواند چهار زن عقدى و چندين زن صيغه اى داشته باشد.
ر. رازی از ايران

دولت جمهوری اسلامی نمی گذارد جوانان آزادانه در انتخاب همسر آينده شان اقدام کنند .من با يکی از دختران اهل تهران توافق نظر داشتيم و مدت دو سال شناخت پيدا کرده بوديم از همديگر ولی بدبختانه با تهديدات دولت و خوردن شلاق از دست سپاه پاسداران اسلامی مرا از ايران به افغانستان اخراج کردند و تا امروز بدبختانه تماسی با آن دوست نازنيم که سخت عاشق همديگر بوديم نداريم. امروز خيلی جوانان از خارج کشور هم می خواهند بروند داخل با همزبانان خود تشکيل خانواده بدهند ولی فضای آزادی وجود ندارد.

آهنگر از افغانستان

همچنين از افراد زير به خاطر ارسال نظراتشان سپاسگزاريم. اين اظهار نظرها به دليل فارسی نبودن يا مشابه بودن با نظرات قبلی چاپ نشده است.

نازنين ش - ايران
حميد زاده باقری - فيليپين
سامان ج - ايران
تينا محمودی - ايران
حافظ ابوبکری - ايران
فائزه حافظ پور - ايران
عليرضا خوشی - ايران
علی حقانی - ايران
اسماعيل عليزاده - ايران
مايکل مارتين - آمريکا
معين ملايی - ايران
عزيزه رهنورد - ايران
علی رستمی - ايران
عباسعلی گلستانه - ايران
افشين رضايی - ايران
محمد جواد تنها - ايران
علی پ. - آمريکا
محمد سعادت نيا - ايران
آرش اوستا - ايران
آرش رضائی - سوئد
رضا بلوچی - ايران
علی م. - ايران
علوی - ايران
فرامرز کارانديش - ايران
محسن داريوش - ايران
آزيتا صالحی - ايران
سيامک صالحی - ايران
سراج محفوظ - ايران
عليرضا الف. - ايران
حبيب الله صندوق دار- ايران
حسين ح. - ايران
ابوالقاسم تقی پور - ايران
محمد شکرزاده - ايران
شهلا عباسی - ايران
علی صالحی - آمريکا
محمد رضوانی - ايران
يلدا معين - ايران
قاسم عليم - ايران
سليم مولوی - ايران
نيما عليزاده - کانادا
محمد تيموری - ايران
آيدين تبريزی - ايران
حسين پناهی - بريتانيا
محمد افشار وثوقی - ايران
مرجان ايل بيگی - ايران
مجتبی ع. - ايران
محمد م. - کردستان
نادر ناصری - ايران
نيلوفر ز. - ايران
زهرا ع. - ايران
عدی سلمانيان - ايران
ناتالی مرودستی- ايران
سعيد تفضلی - ايران
علی م. - ايران
فريبا حسينی - جزيره کيش
بابک ترابی الموتی - ايران
رکسانا ايزدی - ايران
بابک خانی - بريتانيا
حسين نظری - افغانستان
بهداد خ. - ايران
نگار ج. - ايران
محمد اصفهانی - ايران
مهرداد - ايران
محمدرضا توانمند - ايران
عليرضا حاتمی - ايران
محمد رجائی - ايران
رضا شيخ الاسلامی - ايران
رضا - فرانسه
علی يوسفی - ايران
حسين ترازجو - ايران
مازيار - ايران
اميدرضا س. - ايران
سخی دلجو - زلاند نو
هاشم قنبری - ايران
حسين توکلی - ايران
بهنام احمدی - ايران
يوسف فرجاديفر - ايران
هادی احمدی - امارات متحده عربی
علی حاتمی راد - ايران
سارا حسينی - ايران
رويا نورانی - ايران
کتی کبيری - ايران
صادق حقيقت گو - ايران
مريم همتی - ايران
علی محمد زمانی - ايران
رضا حاج حسينی - ايران
شهروز صفری - ايران
علی کبير - کانادا
نادر م. - زلاند نو
احمد صالح - فرانسه
علی م. - آمريکا
اميرحسين کريمی - ايران
جواد بصير - اتريش
امير حلوائی - ايران
حميد رزاقی - ايران
بهار محبت - ايران
شهرام کازرونی - ايران
منيژه بروک - بريتانيا
سوگل رزاقی - ايران
علی داوودی - ايران
مجتبی لشکری - ايران
احمد مشيری - ايران
مايک هدايت - آمريکا
الياس - افغانستان
نگين راد- ايران
اکبر جعفريان - ايران
امير باغشاهی - ايران
مهدی جلالی - ايران
جواد سليمی - ايران
حبيب پيمان - دانمارک
رايان حامدی - بريتانيا
عليرضا فتحعلی پور - ايران
سوگند امير- آمريکا
علی احمدی - ايران
روح الله اصغرزاده - افغانستان
مهدی انارکی - ايران
ستاره افشار - ايران
ساسان عبادی - ايران
هوشنگ سليمی - تايلند
هلن موسوی - ايران
ارسلان رحيم زاده - ايران
آرميتا نازنين - ايران
همايون فروتن - ايران
محمدهادی اسماعيل بيگ - ايران
مهدی رضا ئی - ايران
امير نورزاده - ايران
مژگان رهنما - ايران
نويد کشتمند - ايران
مارال رحيمی - ايران
مرتضی لهراسبی - ايران
نسترن آزادی - سوئد
فرشته زمانی - ايران
عبدالعليم عطارد - افغانستان
مهدی لاهيجی - ايران
علی مسعودی - ايران
علی مروزی - ايران
حميد رضا محمدی - ايران
مرتضی پيرانی - ايران
کريم نوابی - سوئد
حميد بابلی - ايران
احمد عطائی - سوئد
مينا اشرفی - آلمان
رضا تاب نشين - ايران
وهاب صفائيان - ايران
ناهيد ندائی - افغانستان
ضياء کريمی - افغانستان
رضا اسماعيلی - ايران
مريم نارنجی - ايران
مجيد فلاحی آذر - ايران
سيامک - کانادا
حسن اميردوست - ايران
مژده علما - ايران
جاويد احمدی - آمريکا
داريوش غنی - ايران
الف. زارع - ايران
اشرف نصری - افغانستان
عليرضا لگزيان - ايران
حسين ح. م. - ايران
صفر ارجمندی- آمريکا
امير جليلی - ايران
علی شيرکش - بريتانيا
هادی د. - ايران
ابراهيم - بريتانيا
روزبه موسوی - ايران
کتايون هادی زاده - آمريکا
انوشيروان الف. - ايران
علی رضا ئی - اسپانيا
سينا - ايران
شايان آريان - آمريکا
بيتا - آمريکا
ولی الله - اسلاميه
علی داوود اکبری - کانادا
جمال نيکبخت - ژاپن
عليرضا محمدی - ايران
محمد روشن يوسف - استراليا
احمد احمدی - ايران
شروين رضائی - ايران
عبدالبشير سعادت - افغانستان
سيمين حيدری - ايران
علی فريور - ايران
کوروش بويری خانی - بريتانيا
سعيد ولايتمدار - ايران
امير گرامی - ايران
حامد سلطانی - ايران
حسين صفريان - ايران
جعفر اردبيلی - ايران
تارا عزيزی - آمريکا
شهير کرمی - ايران
عليرضا ب. - ايران
ن. ميرزائی - ايران
ح. آقائی - ايران
نويد شايان پور- ايران
محمود آقا کثيری - ايران
بهرام بهپور - ايران
علی سليمی - ايران
حسن محمدی - ايران
صادق کردستانی ابراهيمی - استراليا
صالح اکبری - افغانستان
برديا نخجوان - ايران
علی آليش- ايران
مگی مارديروسيان - ايران
محسن نصيری - ايران
عاطف آشيل - افغانستان
آرمان - امارات
مهدی طالبی بهابد- ايران
فيروز مصدر- ايران
ساناز فروغی - ايران
حسن دانش - بريتانيا
بهزاد مدنی - ايران
ايمان - دانمارک
ناديا - کانادا
علی ابراهيمی - ايران
محسن رضوی - ايران
علی متين - بريتانيا
غلام عبدلی - ايران
نور محمد امان - افغانستان
افسانه دوانی - آمريکا
علی حيدری - کانادا
سجاد م. - ايران (فسا)
مهتاب فريد
اميد احمدی - ايران
بلوچ بلوچی - سوئد
رويا نراق پور - ايران
مهدی رضوی - ايران
م. ک.- ايران
علی مظفری - افغانستان
مريم فلاحتی - ايران
علی علوی - ايران
جمشيد جمالی
مجتبی ع. - ايران
آزاده - ايران
آيدا ناصری - ايران
فريدون جمالزاده - افغانستان
مجتبی تهرانی - ايران
احمد عابدينی - ايران
بابک رييسی - ايران
مرتضی - ايران
همايون رستمی - ايران
شاهبندر باباجانی - ايران
محمد ميرزايی
امير محمد ميلانی - ايران
حسن غ. - ايران
ف. دانايی - ايران

چنانچه شما هم در اين زمينه نظری داريد می توانيد در اين بحث شرکت کنيد. نظرات شما در ادامه همين صفحه منتشر خواهد شد.

نام  
نام خانوادگی  
کشور  
نشانی الکترونيکی  

نظرهای شما

توجه: بی بی سی می کوشد تا حد ممکن، نظرهای دريافت شده را در سخنگاه منعکس کند. نامه های دريافتی ويرايش خواهد شد.  

صفحه نخست
    ايران
    منطقه
    اقتصاد و بازرگانی
  دانش و فن
    فرهنگ و هنر
    سخنگاه
    آموزش انگليسی

بشنويد
    برنامه های راديو
    شيوه شنيدن
  تازه ترين خبرها