صفحه نخست > خطرات و جذابيت های گپستان ها برای جوانان گرينويچ 14:07 - 09/08/2003
خطرات و جذابيت های گپستان ها برای جوانان
افزايش چت روم ها در سايت های فارسی نشان دهنده استقبال از آنهاست
در روزهای گذشته، خبر فرار دختر 12 ساله بريتانيايی با يک تفنگدار دريايی سابق آمريکا، که 19 سال از او بزرگتر بود و از طريق اينترنت و گپستان (chat room) با او آشنا شده بود، در صدر اخبار رسانه های بريتانيا و کشورهای ديگر قرار گرفت. اين واقعه سبب شد که هشدارهای زيادی از سوی نهادی ذيصلاح برای پدر و مادرها در مورد حافظت از کودکان خود در اينترنت، صادر شود.
در ايران هم جوانان علاقه زيادی به شرکت در گفتگوهای اينترنتی پيدا کرده اند، به ويژه به دليل محدوديت هايی که بر روابط دختران و پسران اعمال می شود، اينترنت به روش ظاهرا آسانی برای گفتگوی جوانان تبديل شده است.
اصولا جذابيت اين گپستان ها برای جوانان ايرانی در چيست؟ چه خطراتی در اين گپستان ها جوانان را تهديد می کند؟ آيا بايد بر گپستان ها نظارتی صورت گيرد يا اينکه دسترسی به آنها کاملا آزاد باشد؟ اگر نظارت ضروری است آيا اين وظيفه پدر و مادرهاست که اين نظارت را اعمال کنند يا وظيفه نهادهای حکومتی؟ آيا شما تا به حال تجربه ناخوشايندی از گپستان ها داشته ايد؟ نظرات، سئوالات و تجربيات خود را با ما در ميان بگذاريد.
چرا فقط جنبه های منفی اين چت روم ها مد نظر قرار ميگيرد ؟ چرا در اين زمينه برای تاثير های مثبت آن حسابی باز نمي شود ؟ ايا اگر اين چاقو برای كشتن استفاده شود بايد مخترع چاقو را برای ابداع ان به دار آويخت يا نحوه استفاده از آن را مورد بررسی قرار داد؟ فرزانه فروغی - ايران
با توجه به موقعيت کاری که من دارم، بطور متوسط روزی 3 الی 5 ساعت در اينترنت هستم. به نظر من، چت راه بسيار خوبی برای برقراری ارتباط با کسانی است که دسترسی به آنها براحتی امکان پذير نيست. مثلا خود من برای پشتيبانی از راه دور از چت کردن استفاده ميکنم. دوستان بسيار زيادی هم دارم که همگی فنی هستند و از طريق چت با هم آشنا شديم. بطور کلی چت هم يک فرهنگ است و به استفاده کننده بستگی کامل دارد. به نظر من فرهنگ استفاده کنند تعيين کننده صد در صد است . جلال ن. - ايران
وقتی كه تمامی جنبه های روابط دختر و پسر به هر نحوی محدود و نا امن باشد به ناچار به اين مدل ارتباط رو می آورند. اگر غير از اين هم باشد جای تعجب است. اما چت به نوبه خود دارای مزايايی نيز هست يكي از دوستان دختر من از طريق چت به روانكاوی میپردازد و به خيلی از همسن و سالهای ما كمك میكند. خود من هم به دليل وقت اندك برای ديدار اقوام و خانواده از چت استفاده میكنم. به هر حال منكر اين قضيه نيستم كه راه برای سوءاستفاده بسته است. پدران و مادران دختران جوان میبايد با پذيرش چت بعنوان فرآيندی غيرقابل انكار آنرا در محدوده خانواده تحت كنترل درآورده و به كودكان خود درست استفاده كردن از اين ابزار را بياموزند. احمدرضا ع - ايران
چت روم اگر چه يك راه ارتباطی در دنيای ارتباطات می باشد ولی بدليل در دسترس عموم بودن آن، بايستی نظارتی منطقی بر آن اعمال گردد كه اين نظارت می تواند از طريق پدر و مادرها و يا دستگاههای مديريت اجتماعی باشد كه در ايران مورد دوم بسيار ضعيف و گاه غير منطقی عمل می نمايد. کامران آرين - ايران
من مدتی با نامی زنانه وارد اين چت روم ها می شدم و متوجه شدم که عموماً جوانانی که وارد اين چت رومها می شوند بشدت مشکلات جنسی دارند. وقتی هم با ايشان به عنوان يک زن حرف می زدم اوج درماندگی جنسی و نيازهای سرکوب شده غريزی ايشان را بشدت احساس می کردم. تصور می کنم اين ناشی از محدوديتهای شديد سيستم در مناسبات دختران و پسران است که ايشان را بشکلی نامتعارف حريص سکس و جنس مخالف کرده است. البته شخصاً مخالف رها کردن مناسبات افسار گسيخته جوانانم اما اعمال محدويتهای سنگين را نيز چاره ساز نمی بينم تصور می کنم دولت ناچار است راهی ميانگين را با توجه به فرهنگ مذهبی کشور اعمال نمايد. فرزين ر. - ايران
هيچ وقت نميتوان اشتباهات بشر را به گردن تکنولوژی انداخت. اگر دختری از خانه فرار می کند بايد دليل آن را در اجتماع و خانواده او بررسی کرد. هزاران دختر از خانه فرار می کنند و حتی تا به حال دست به کيبورد نزده اند. بنابراين مشکل اين افراد را بايد به جای ديگری نسبت داد و چت روم تنها نقش يک واسطه را دارد. سهيل سلطانی- ايران
به نظر من چت يکی از راههای جديد برای آشنايی و دوستی و ارتباط در جهان نه چندان بزرگ امروزی است. چت بيانگر پيشرفت و تکنولوری و دانش بيکران بشری است که ميتواند انسانهای امروزی را در هر نقطه از جهان پهناور که باشند به هم نزديک کنند . رضا خاوری - افغانستان
کشور ما يک کشور آزاد و دموکرات است و مردم آزادی کامل اجتماعی دارند.اينترنت هم يک مسئله علمی است و اگر استفاده درست از آن بشود چيز خوبی است. نظام با علم مخالف نيست. آقای خامنه ای هم خودشان چند سايت دارند. مهم طرز استفاده است. به نظر بنده اگر اتاق های گفتگو را بصورت جداگانه برای خانوم ها و آقايان کنند بهتر است و جلوی فساد را می گيرد. مصطفی امامی - ايران
در مورد گپستان اينگونه نمی توان سخن گفت. همانگونه كه در مورد تلويزيون و ماهواره براحتی نمی توان حكم بر رد يا تاييد زد. قبلا هم همين موارد در باره راديو مورد بحث وحتي جدل بوده است. اين سوال (كنترل يا عدم كنترل) را در مورد كتاب هم می توان داشت آن اتفاق بد در مورد آن دختر انگليسی باعث تاسف است اما اگر مثلا يك تصادف رانندگی برای آن دختر اتفاق می افتاد بايد قوانين رانندگی تغيير مي كرد؟ يا دختران از رفتن به مدرسه منع می شدند يا كنترل مركزی يا خانوادگی بر رفتار عبور و مرور در اعمال می شد. من هم معتقدم كه بايد يك قاعده وبه قول معروف حساب و كتابی باشد آما اين بهبود رفتار بايد همه جوانب را شامل شود. آيا تمام پدر و مادر ها شايسته اعمال كنترل هستند. اگر درآينده وسيله ديگری اختراع شود كه مثلا آدم توانايی گذر از همه كنترل ها را داشت چگونه بايد رفتار كرد. فكر می كنم چاره كار در جای ديگر است. وقوع اين اتفاق در انگلستان كه رفتار اجتماعی و اخلاق جنسی به اصطلاح آزاد دارند از طرق ديگر نيز امكان پذير می باشد و ربطی به چت و اينترنت ندارد. ل. امانی - ايران
به طور كلی چت رومهای ايرانی كه در ايران ايجاد ميشوند در احاطه جوانانی است كه به دنبال دوست ميگرددند كه اين دوست بسته به فرد دختر يا پسر است و نهايتا همه خواستار ديدار هم و دوستي با هم هستند. اکثر صحبتهايی كه در اين گونه رومها به چشم ميخورد معمولا دروغ هستند. اين كاملا مشخص است كه شخصی كه نه ديده ميشود و نه آن را ميشناسی هر جور كه دلش بخواهد در روم می نويسد و قصدش هم در بهترين حالات يافتن يك دوست است. به نظر من در زمانی كه حتی با برخوردهای حضوری هم نمی توان به افراد اعتماد لازم را داشت اعتماد كردن به فردی كه فقط يك اسم مستعار از آن را ميدانی كاملا اشتباه است. مريم م.- ايران
چت يك فرايند خوب و مثبت ميتواند باشد به شرط اينكه كاربر طرز استفاده صحيح از آن را بداند با علم و آگاهی با موضوع برخورد نمايد متاسفانه در ايران بدليل جو فرهنگی و سنتی موجود و نبودن تبليغات مثبت در مورد اين پديده و كلا اينترنت در بين اقشار مردم مخصوصا جوانان، و در بعضي از خانواده ها عدم اطلاع پدر و مادرها از مضرات و مزايای اين پديده، باعث سوء استفاده جوانان و بعضا اشخاصی كه بدنبال مسائل خاص مورد نظرشان در گپستانها ميگردند، ميشود. همين مسائل باعث ميشود كه افراد سود جو از عدم اطلاع و سادگی ديگر كسانی كه با سادگی صحبتهای رد و بدل شده در گپستان را باور ميكنند گرفتار خيلی از خطرات احتمالی گردند. حميد محسنی - ايران
بنظر می رسد آنچه مهم است اين است که وجود گپستان با توجه به جهانی بودن آن می تواند برای برقراری ارتباطات کاری بسیار مناسب باشد. اگر هم کسی برای استفاده از مسايل غلط به دنبال آن برود بهتر است جنبه های منفی آن باز شود و به فرد قبل از استفاده از آن آموزشهايی هرچند مختصر ارائه شود. مهرداد م. - ايران
در ايران با وجود خفقان شديد و فشار و محدود کردن روابط جوانان روز به روز بر علاقه مندان به چت افزايش می يابد و به طور حتم می توان به اين نکته اشاره کرذد که 90 درصد کاربران اينترنت در ايران فقط چت می کنند و خطرات اين جريان اجتناب ناپذيراست. سجاد ف. - ايران
چت رومها مکانی برای مبادله بی دردسر و عريان خواسته های جوانان ايرانی شده اند. در چت رومها کسی ديگری را مورد بازخواست يا پيگرد قرار نميدهد. در آنجا می توان به راحتی از اعتقادات، علايق يا هوسها صحبت کرد، کاری که در جاهای ديگر چه بسا با تاوان سنگينی همراه باشد. چت رومها حتی مکانی برای مبادله اخبار ناشنيده است يا جائی برای ارتباط با آدمهايی که در سرزمين آرزوها زندگی می کنند. در عين حال بايد اذعان کرد که علی رغم تمام اين صحبتها در چت رومهای ايرانی اعتماد به مخاطب وجود ندارد، توهين به يکديگر با الفاظ رکيک عادی است، غالباً جنسيت خود را برای حفظ حرمت يا سر به سر گذاشتن طرف مقابل اشتباه می نويسند. مسائل جنسی در چت رومها راحتتر بيان می شود. با گذشت زمان و عادی شدن اين فناوری استفاده های بهتر آن هم آموخته خواهد شد. نبايد بر گپستانها هيچ نظارتی صورت گيرد مگر به صورت شخصی و از سوی خانواده ها. امير ن. - ايران
من فکر می کنم به علت وجود موانع موجود بر سر راه دختران و پسران، چت کردن يکی از راههای آشنايی پسران و دختران جوان با يکديگر ميباشد. از مشکلات موجود در اين رابطه اين هست که افراد براحتی ميتوانند هويت خود را پنهان کنند. علی گرجی - ايران
به نظر من مهم طرز استفاده از چت روم و فرهنگ صحيح آن می باشد. استفاده از چت روم چيز بدی نيست و برعکس می تواند در مواقعی باعث تبادل اطلاعات و يافتن دوستان خوبی شود. مهم استفاده درست و عقلانی از آن است. من به دليل استفاده درست از آن توانستم همسر مورد علاقه و واقعی خود را پس از جستجوهای زياد و صحيح در يک چت روم پيدا کنم و از انتخاب خود واقعا راضی هستم. بار ديگرتاکيد می کنم مهم استفاده صحيح و عقلانی از اين وسيله می باشد. شکوفه سولانکی - ايران
اين جذابيت به دليل گفتگوهايی است كه جوانان و نوجوانان با هم انجام می دهند، يكديگر از راه دور می بينند و صحبت می كنند، به خصوص صحبت با جنس مخالف. بيشترين خطری كه جوانان را تهديد می كند مسائل اخلاقی و جنسی است و متاسفانه در اكثر اين رومها تنها مسايلی كه رد و بدل می شود فقط فحش و حرفهای نامربوط است، به همين دليل من خودم هيچ وقت وارد رومهای ايرانی نمی شوم و ترجيح می دهم با افراد خارجی در مورد مسايلی از قبيل فوتبال چت كنم. بايد دسترسی ازاد باشد، ولی فرهنگ درست استفاده كردن جا بيفتد. نظارت مناسب از طرف والدين تا حدی ضروری است. محمد جواد ر. - ايران
اينجانب 23 سال داشته و مدت 8 سال است که با کامپيوتر و اينترنت سروکار دارم. به نظر من يکی از سهل ترين و موثرترين وسايل برای ازدياد انحرافات نوجوانان را می توان از چت نام برد. من به خاطر دارم که با يک دختر نوجوان ايرانی که در آمريکا زندگی می کرد و سنش درحدود 15 سال بود آشنا شدم. بعد از يک مدت نه چندان طولانی، او به من ابراز علاقه نمود.(عجب عشقی) حتی او حاضر شده بود تا فاميلش را ترک نموده و با من در يکی ديگر از ايالات متحده امريکا زندگی نمايد. به نظر من اگر بر چت روم ها نظارت از جانب ارگانهای دولتی صورت گيرد در کمتر شدن انحرافات نوجوانان قدمی مفيد و مثبتی خواهد بود. وظيفه فاميلها در اين راستا گوشزد نمودن اطفال شان از مضرات چت و بعضا عواقب وخيم اين پديده می تواند باشد و به خاطر آگاه سازی فاميلها بايد سيمينارهايی از جانب ارگانهای نظارت بر اطفال براه انداخته شده و از طريق وسايل اطلاعات جمعی در اختيار فاميلها قرار داده شود. احمد مسيح - افغانستان
چت می تواند يك امكان بسيار خوب جهت استفاده های مفيد باشد وبه همان ميزان هم می تواند برای كودكان و نوجوانان خطرناك باشد.به عنوان مثال رويداد پنجشنبه شب هفته گذشته را نقل می كنم: من با يكی از دوستان اينترنتی خود در مورد سيستم عاملLINUX صحبت می كرديم كه پيامی دريافت كردم كه به رسم ادب پس از سلام و احوالپرسی مشخصات ايشان را پرسيدم كه مشخص شد دختر خانمی هستند 14 ساله و وقتی من سن و مشخصات خودم را نوشتم و پرسيدم كه اين وقت (ساعت 3 صبح ) اينجا چه می كند، هول شدند و گفتند لطفا با خواهرم صحبت كنيد. ايشان هم 16 سال داشتند و گفتند كه بقيه افراد خانواد خواب هستند. البته وقتی من صادقانه در اولين سؤال گفتم مردی 43 ساله و متاهل هستم با اعتماد به سؤالات من جواب دادند و ظاهرا قانع شدند كه محيط چت را ترك كنند. پيشنهاد قرار دادن كامپيوتر در محل عمومی منزل به طوری كه استفاده كننده از ديد ديگران پنهان نباشد و اگاه كردن كودكان و نوجوانان از خطرات احتمالی و همچنين محدود كردن ساعات استفاده از اينترنت برای آنها می تواند مفيد باشد. حسين اکبری پور - ايران
به نظر من از جذابيتهای جت روم در ايران می توان به سادگی دسترسی به آن اشاره كرد، در كشوری كه روابط دختر و پسر با دشورای های زيادی همراه است، چت روم محلی برای ارتباط برقرار كردن با جنس مخالف است، كاربر ترسی از ديده شدن توسط ديگران ندارد و به راحتی مي تواند حرفهای خود را بزند، ولی مشكلی كه پيش می آيد عمدتا از اينجا ناشی می شود كه افرادی كه در چت روم هستند برای فريب دادن ديگران به قصد شوخی يا اذيت يا سواستفاده مشخصات غلط ارائه می دهند و در اين وسط افراد نا تجربه ممكن است دچار آسيبهای جدی شوند. اگر بر چت روم ها نظارتهای جدی صورت گيرد كه باز از حالت آزاد بيرون خواهد آمد و اگر هم نظارتی صورت نگيرد مشكلاتی وجود دارد. به نظر من بايد هر كسی بتواند از خود محافظت كند و در اين بين كودكان و افراد كم تجربه می توانند از بزرگترها و والدين خود بخواهند كه آنها را كمك كنند. كودكان به هيج عنوان تلفن و آدرس دقيق و آدرس مدرسه خود را در اختيار افراد غريبه نگذارند و اگر ملاقات حضوری با كسی می خواهند داشته باشند، حتما بزرگترها و والدين نظارت كنند. بهروز ر.- ايران
در خانواده هايی كه فرزندان خود را بيش از حد تحت نظارت پدر و مادر حس كنند، ممكن است برای نوعی فرار از اين امر و تجربه نوعی آزادی به گپستان ها روی بياورند. اين نظارت در ايران به دليل زيرساختهای فرهنگی (شامل باورهای مذهبي و ديدگاههای سنتی) شديد تر است. ورود تدريجی مظاهر دنيای آزاد (پس از حدود دو دهه تاخير تحت تاثير عواملی نظير جنگ و جامعه بسته) اين زيرساختها را به چالش فراخوانده است، و نوجوانان به سرعت جذب اين پديده های نوظهور خواهند شد. شايد يك دليل ديگر استقبال شديد از گپستانها (كه تنها به ايران هم محدود نيست) "زنده" بودن ارتباط با افرادی است كه تاكنون ارتباط با آنها به دليل فيزيكي غير ممكن می نمود. طبعا بزرگترين عيب اين پديده توانايي افراد در مخفی نگهداشتن كامل هويت خود و احيانا معرفی خود با هويتهای جعلی است. با توجه به افزايش سو استفاده از اين فناوری جديد نظارت بر آن به تدريج به يك ضرورت اجتناب ناپذير تبديل شده است. بديهی است كه نه پدر و مادر و نه سازمانهای ذيربط به تنهايی قادر به اعمال نظارت دقيق نخواهند بود. شايد ايده آل ترين راهبرد اين باشد كه سازمانهای مسئول دانش و راهنمايی های لازم را به پدر و مادرها منتقل كرده و نظارت مستقيم را (منحصرا تا جايی كه صرورت داشته باشد) به عهده آنان بگذارند. مسيح فروتن - انگلستان
متأسفانه در ايران چت رومها از حالت عادی خارج شده و به سمت بی محتوايی كشيده شده، اين می تواند به چندين علت باشد كه يكی از آنها آموزش نديدن جوانها در اين زمينه است. يعنی يك جوان كه با پديده چت آشنا می شود، حتی فرهنگ استفاده از آن را نمی داند. دوم به علت بيكاری زياد جوانان است، در اين حالت موضوعی برای چت كردن پيدا نكرده و به بيراهه می روند. خطراتی كه هر فردی را در يك چت روم تهديد می كند نيز بسيار زيادند، و اين بيشتر به علت نداشتن برخورد مستقيم با شخص مقابل است. از طريق چت هيچوقت شناخت كامل نسبت به يك فرد بدست نمی آيد. بر چت رومها بايد نظارت اعمال گردد، اما نه نظارت حكومتی بلكه نظارت توسط والدين. چرا كه به تجربه ثابت شده كه هر كجا نظارت حكومتی اعمال گرديده، تمايل برای خلاف رفتن از آن نيز بيشتر شده. تجربه نا خوشايند من از چت روم اين است كه متأسفانه در كمتر چت رومی توانسته ام يك موضوع مورد بحث به درد بخور پيدا كنم. اميدوارم كه اين روند برای جوانان ما به سمت بهبود، تغيير يابد. شهرام اميری - ايران
چت راه خوبی برای شناخت افراد مختلف است اما به شرطی كه دور از دروغ باشه. من معتقدم كه بزرگترين دروغی كه ممكنه انسان بگه دروغی كه به خودش ميگه پس از عزيزاني كه چت می كنند خواهش می كنم حقيقت رو بگن و سوء استفاده نكنن. سهيل حسيني - ايران
اصولا چت روم زاييده طبيعی پيشرفت تکنولوری است و ربطی به نوع حکومت ونظام سياسی ندارد. اگر آزاديهای اجتماعی در کشوری رعايت نشده و پايمال شود يک جوان برای ابراز وجود در پی راههای جديدی می رود. چت روم يکی از اين وسايل آسان و به عبارتی بهترين است. طبعا برخورد قهری و پاک کردن صورت مساله دردی را درمان نمی کند بلکه به پيچيده شدن اوضاع می انجامد بلکه بايد فرهنگ استفاده از اين نوآوری را در کشور رسوخ داد يکی از اين عوامل تاسيس باشگاه جوانان و يا سازمانهای خاص برای جوانانی است که به دست بخش خصوصی بوده و از زد وبندها و گرفتاريهای بخش دولتی رها باشند . هيثم انيسی - ايران
نام
نام خانوادگی
کشور
نشانی الکترونيکی
نظرهای شما
توجه: بی بی سی می کوشد تا حد ممکن، نظرهای دريافت شده را در سخنگاه منعکس کند. نامه های دريافتی ويرايش خواهد شد.