Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCMacedonian.com
 
Ревидирано на: 28. Март 2011 - Објавено на 12:13 GMT
 
Испрати имејл на пријател   Верзија за печатење
Политичко патешествие
 
Скопје, плоштад
Скопје во изградба
БиБиСи на македонски јазик 15 години ги следеше секојдневните случувања во Македонија и соседството.

Ги истражувавме настаните и луѓето кои ја обликуваа државата, покренуваа расправи и оставаа белег на иднината.

Освен општите теми како политиката и економјата, често се навраќавме и на чувствителни прашања како мултиетничкиот состав, јазикот и верата.

Прашувавме зошто и дали се оправдани описите за Македонија со кои политичарите сакаа често да се служат - „оаза на мирот“, „лидер во регионот“, „раскрсница на Балканот“, „јаболко на раздорот“, „изолиран остров“ или едноставо „мешана овошна салата“...

НЕОБИЧНА МАКЕДОНИЈА

Македонија е позната и по своите природни богатства, езерата, планините, реките. Импресивни се и црквите, манастирите, џамиите, културното наследство, националната кујна која ретко кого остава рамнодушен.

БиБиСи на македонски јазик често известуваше за необичните приказни од Македонија, пренесуваше репортажи, го доловуваше необичното...

 
 
НАЈНОВИ ВЕСТИ
 
 
Испрати имејл на пријател   Верзија за печатење
 
 
 
BBC © ^^ Назад на почеток
 
  Архива
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>