Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCMacedonian.com
 
Ревидирано на: 24. Август 2006 - Објавено на 15:58 GMT
 
Испрати имејл на пријател Верзија за печатење
Кривата кула во Прилеп
 
Прилепската Саат кула
Подземните води се причина за нејзиното навалување
Немаат само Италијанците крива кула. Верувале или не, неа ја имаат и Македонците.

Саат кулата во Прилеп повеќе од една деценија наликува токму на кривата кула во Пиза. Ги загрижува ли прилепчани нејзиното навалување?

Чукањето на саатот не е секогаш означување на времето. За животот и времето што минува саатот жали и вика ...„Ах..." вака, со арапски букви, пишува на прилепската Саат кула.

Но, денес таа жали не само за времето што одминува туку и за нејзиниот изглед.

Старта, вековна, Саат кула, висока 38,76 метри, поставена во центарот на градот, во прилепска чаршија, повеќе од една деценија е навалена.

Подземните води и различниот квалитет на темелните подлоги се причината за нејзиното навалување.

„Според послдните мерења навелувањето е за 1,17 метри кон западната страна, но за понатмошни активност немаме пари. Министерството за култура финанираше само една четвртина од средствата и заради тоа ние не можеме да го изработиме проктот за конструктивна косолидација на градскиот саат"-објаснува советникот конзерватор, Васка Печијареска, од Завод и музиј Прилеп.

Неговто навалување е забелжливо со голо око, велат прилепчаниЧ

„Се гледа дека е накривен саатот"
„Е навален се гледа, да!"
„Се гледа: е малку навален."

Некои веруваат дека навалувањето е од дамнина:

„Од земјотрес е тоа така“.
„Од бивша Југосавија е таков".
„Од секогаш тој таков си бил. Нема да го рушат, па да градат нов".

А други го анализираат:

„Доста е навален“.
„И се си велам дека е фазла навалн отколку што беше!"

Но, поголемиот број прилепчани цврсто веруваат во неговата издржливост:

Саат кулата во Пролеп
Не постои опасност од рушење

„Да падне? Како да падне?! Само од земјотрес може да падне!“
„Тој ако паѓал досега ќе паѓал! Нема да падне!“
„Во догледно време сигурно, не!
„Никогаш. Еве дванаесета година е таа работа со него, преживеал..."
„Нема да падне! Стабилен е, со години стоел, сега да падне?! Не доаѓа предвид!"

А, други, горди на својот градски саат прават и вакви споредби:

„Колку во Пиза што ќе падне кулата, толку ќе падне и саатот наш!"
„Времето можеби го јаде, па се поднавалил, како кулата во Пиза што е во Италија, не верувам да падне."

Но, сите не се толку храбри:

„Гледајќи колку е наведнат, наликува на кривата кула во Пиза, се плашам дека може да се сруши врз главата на прилепчани"
„Многу веројатно. Мене ми е страв!"

Бидјеќи, порцесот на навалување е бавен стручњаците тврдат дека заега не постои опасност од рушење на прилпската Саат кула и дека таа уште долго ќе го мери и ќе го очукува времето.

 
 
НАЈНОВИ ВЕСТИ
 
 
Испрати имејл на пријател Верзија за печатење
 
 
 
BBC © ^^ Назад на почеток
 
  Архива
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>