Bitesize has changed! We're updating subjects as fast as we can. Visit our new site to find Bitesize guides and clips - and tell us what you think!

Did you know?

We also have Bitesize study guides covering many subjects at National 4 and National 5 on our Knowledge & Learning BETA website.

Home > Maths I > About the exam > About the exam

Maths I

About the exam

Numerical skills - questions in context

The paper usually begins with question one split into three parts, each part is a routine non-calculator question like these examples, but from question two onwards, non-calculator skills may be assessed in the context of a problem.

Examples

2010, Question 4

Question

A bottle holds 175 millilitres of cod liver oil.

Billie takes one 5 millilitre spoonful each day.

How many days will the bottle last?

Answer

This question requires you to carry out the following calculation without a calculator.

175 ÷ 5 = 35

2009, Question 5

Question

Nicola's mobile phone bill has arrived.

Due to a mark on the bill, one of the entries cannot be read.

Tick-Talk Mobile

Date: 24 April 2009

Calls and Texts: £13.20

Value Added Tax: £ ----

Total: £15.51

How much did Nicola pay in Value Added Tax?

Answer

This question requires you to carry out the following calculation without a calculator.

£15.51 – £13.20 = £2.31

2008, Question 3

Question

A high speed train travels at a speed of 115 miles per hour. What distance will it travel in 4 hours?

Answer

This question requires you to carry out the following calculation without a calculator.

115 x 4 = 460

2008, Question 7

Question

A street has a row of 10 parking spaces for coaches.

Each parking space is 13.8 metres long.

Find the total length of all 10 parking spaces.

Answer

This question requires you to carry out the following calculation without a calculator.

13.8 x 10 = 138

2007, Question 2

Question

Fred bought a bicycle in a closing down sale, where there was 20% off all marked prices.

The marked price was £150.

How much money was taken off the marked price?

Answer

This question requires you to carry out the following calculation without a calculator.

20% of £150 = £30

Play

A picture of Mia Cadaver

Tombstone Timeout

Swot up your sums with Mia Cadaver's maths game

BBC navigation

BBC © 2014 The BBC is not responsible for the content of external sites. Read more.

This page is best viewed in an up-to-date web browser with style sheets (CSS) enabled. While you will be able to view the content of this page in your current browser, you will not be able to get the full visual experience. Please consider upgrading your browser software or enabling style sheets (CSS) if you are able to do so.