Dave and Lisa win £500 between them. They agree to divide the money in the ratio 2:3.
How much does each person receive?
The ratio 2:3 tells us that for every 2 parts Dave receives, Lisa will receive 3 parts. There are 5 parts in total.
£500 represents 5 parts. Therefore, £100 represents 1 part.
Dave receives 2 parts: 2 × £100 = £200
Lisa receives 3 parts: 3 × £100 = £300
It's important to notice what order the parts of the ratio are written in. 2:3 is not the same as 3:2.
In the example, the ratio of Dave's money to Lisa's was 2:3. If we swap the order to 3:2 then Dave would get more than Lisa.
To keep it the same as in the example we could say that the ratio of Lisa's money to Dave's would be 3:2
Q1. Amelia and Shabana win a sum of money, which they agree to share in the ratio 5:3.
If Amelia receives £150, how much will Shabana receive?
Q2. A necklace is made using gold and silver beads in the ratio 3:2. If there are 80 beads in the necklace:
a) How many are gold?
b) How many are silver?
A1. Amelia receives 5 parts, which is equivalent to £150. Therefore, £150 represents 5 parts.
£150 ÷ 5 represents one part.
So one part is £30
Shabana receives 3 parts: 3 × £30 = £90.
A2. Gold : Silver = 3:2, so there are 5 parts altogether.
80 ÷ 5 = 16, so 1 part represents 16 beads.
a) Gold = 3 × 16 = 48 beads
b) Silver = 2 × 16 = 32 beads
BBC © 2014 The BBC is not responsible for the content of external sites. Read more.
This page is best viewed in an up-to-date web browser with style sheets (CSS) enabled. While you will be able to view the content of this page in your current browser, you will not be able to get the full visual experience. Please consider upgrading your browser software or enabling style sheets (CSS) if you are able to do so.