Momentet ky?e t? BE-s?Historia e Euro-s  
Zgjerimi i Evropës
 
 
 
 
 
 
 
 
Polonia
 
 
 
 
Polonia

 

Kryzeqyteti i Polonisë Varshava
Varshava ka provuar luftra dhe pushtime
Sipërfaqja: 312 685 km2
Popullsia: 38 200 000


Një komb krenar për trashëgiminë e tij kulturore, Polonia i ka rrënjët më shumë se një mijë vjet më parë. E ndodhur në qendër të Evropës, ajo ka njohur kohëra të turbullta dhe të stuhishme.

Ka pasur periudha pavarësie si dhe periudha dominimi të huaj. Disa milionë vetë, gjysma e tyre hebrej, kanë vdekur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në vitin 1989 Polonia u bë vendi i parë evropianolindor që hodhi tej regjimin komunist. Vendi hyri në NATO në vitin 1999 dhe në vitin 2004 futet në BE. Nxitja politike në Evropë që të pranojë Poloninë, vendi më i madh ndër anëtarët e rinj, dhe që ka një pozicion kyç strategjik, është shumë e madhe.

Faktet
Treguesit shoqërorë
• Jetëgjatësia: 70,4 (m), 78,3 (f)
• Të ardhurat mesatare: 7 509 euro (në vit, 2001)
• Automjete: 29 për 100 vetë
• Celularë: 36 për 100 vetë
• Përdorues interneti: 23%
Grupet kryesore etnike
• Polakë: 96,7%
• Silezianë: 0,45%
• Gjermanë: 0,39%
• Bjellorusë: 0,12%
• Ukrainas: 0,07%
Ekonomia
• Inflacioni: 0,7% (2003)
• Papunësia: 19,1% (2004)
• GDP-ja për frymë: 41% e mesatares së BE-së (1999)
• Ritmet e rritjes: 3,9%
• Eksportet kryesore: mobilje, anije, motorra
Njerëzit që punojnë në...
• Bujqësi: 19,6%
• Industri: 28,5%
• Shërbime: 51,8%
Polonia shfaqi një entuziazëm të madh për anëtarësi në BE në vitet e para paskomuniste, por me kalimin e kohës, opinionet filluan të bëhen më të ndara. Megjithatë, polakët hynë fuqishëm në rrugën drejt anëtarësimit kur votuan në favor në një referendum në qershor të vitit 2003.

Figura e Polonisë në skenën ndërkombëtare është ngritur pasi mbështeti fushatën ushtarake të udhëhequr nga amerikanët kundër Irakut. Varshava u ftua nga SHBA-ja të marrë komandën e një prej tre sektorëve paqeruajtës atje.

Polonia ka arritur disa suksese në krijimin e ekonomisë së tregut dhe tërheqjen e investimeve të huaja, por papunësia mbetet e lartë, ndërsa të ardhurat dhe rritja janë të ulta.

Sektori i tejmadh bujqësor është me rendiment të ulët. Nivelet e ardhme të subvencioneve nga BE-ja kanë qënë një çështje shumë e debatueshme. Korrupsioni është nënvizuar nga Komisioni Evropian si një problem veçanërisht i madh që duhet luftuar me urgjencë.

Kisha Katolike, një forcë shumë e fortë në jetën polake, ka shprehur shqetësim se mënyra moderne e jetesës po korrupton vlerat morale. Kisha është përfshirë në debate të nxehta lidhur me çështje të tilla si lutjet në shkolla dhe aborti.

(Burimi i shifrave: Komisioni Evropian/ Eurostat/ Ministria e Jashtme Polake, PAP. Të dhënat e vitit 2002 nëse nuk jepen ndryshe)
 
^^ Kthehu në krye Kthehu tek faqja kryesore >>