Zgjerimi i EvropësHistoria e Euro-s  
Momentet kyçe të BE-së
 
 
 
1960
 
 
 
 
 
 
Vitet 1960

 


29 shkurt, 1960
EFTA - një lloj tjetër Evrope

Përballë EEC-së doli një grupim alternativ, kur Austria, Danimarka, Norvegjia, Portugalia, Zvicra dhe Britania krijuan EFTA-n: Shoqata Evropiane e Tregtisë së Lirë. Ashtu si EEC-ja, EFTA synon të vendosë tregtinë e lirë, por ajo kundërshton tarifat e njëhsuara të jashtme dhe nuk sheh ndonjë nevojë për institucione mbikombëtare.

1961
Britania, Danimarka dhe Irlanda bëjnë kërkesë për anëtarësi në EEC
Vendimi i Britanisë për të bërë kërkesë për anëtarësi në EEC u mor nga qeveria konservatore e Harold Macmillan-it. Ajo nuk u pranua nga presidenti francez Charles de Gaulle, i cili e konsideronte atë si një kërcënim ndaj synimit të tij për ta përdorur EEC-në për të forcuar zërin e Francës në politikën ndërkombëtare. Ai ishte gjithashtu i shqetësuar nga lidhjet e ngushta të Britanisë me SHBA-në.

14 janar, 1963
Presidenti francez De Gaulle vë veton kundër anëtarësisë së Britanisë

Udhëheqësi nacionalist i Francës, Charles de Gaulle, nuk pranoi të mbështeste kërkesën e Britanisë për anëtarësi në EEC duke thënë se qeverisë britanike i mungonte angazhimi për integrim evropian.

8 prill, 1967
Nënshkruhet një traktat që bashkon në një tre Komunitete Evropiane


1 korrik, 1968
Bëhet bashkimi doganor i Komunitetit Evropian
 
^^ Kthehu në krye Kthehu tek faqja kryesore >>