http://www.bbcalbanian.com

Botuar: E martë, 12 maj 2009 - 16:24 CET

Qeveria shqiptare kundërshton kreun ODIHR-it

Misioni i OSBE-së për monitorimin e zgjedhjeve, ODIHR, thotë se qeveria shqiptare ka kundërshtuar caktimin e ambasadores Audrey Glover si kryetare të misionit vëzhgues ndërkombëtar për zgjedhjet parlamentare të 28 qershorit.

Zëdhënësi i ODHIR-it Jens-Hagen Eschenbaecher tha në një intervistë për BBC-në në shqip se "qeveria shqiptare ka kundërshtuar emërimin tonë të kryetares së misionit vëzhgues të zgjedhjeve në Shqipëri."

Zëdhënësi i ODIHR-it flet për BBC-në

Zoti Eschenbaecher tha se arsye për kundërshtimin ndaj zonjës Glover është se ajo ka qenë kryetare e ODIHR-it gjatë vëzhgimit të zgjedhjeve shumë të kritikuara të vitit 1996.

Misioni i ODIHR-it i dënoi ato zgjedhje si jo të lira dhe të drejta dhe denoncoi ato që ai tha se ishin manipulime të bëra nga autoritetet. Procesi zgjedhor në vitin 1996 u bojkotua nga opozita.

"Ky nuk është hapi i duhur," tha zëdhënësi i ODIHR-it. "Qeveritë nuk kanë rol në emërimin dhe përzgjedhjen e kryetarëve të misioneve vëzhguese të ODIHR-it, kjo është vetëm përgjegjësi e ODIHR-it," tha ai.

Zyrtari i ODIHR-it tha për BBC-në se OSBE-ja nuk do ta ndryshojë kreun e misionit vëzhgues në Shqipëri, zonjën Glover, e cila tha ai, ka kualifikimin e duhur për të kryer këtë punë.

Misioni i ODIHR-it do të vlerësojë zgjedhjet nëse ato përmbushin angazhimet e OSBE-së, standardet ndërkombëtare, si dhe ligjet e vendit.