BBCAlbanian.com
 
Botuar: E mërkurë, 21 shkurt 2007 - 16:04 CET
 
Dërgoja një miku Version i printueshëm
Vjena - 'shansi i fundit për kompromis'
 
Albert Rohan
Rohan: "Bisedimet në Vjenë janë edhe një rast për kompromis"
Zëvendës i dërguari i posaçëm i OKB-së për statusin e Kosovës, Albert Rohan thotë se periudha e konsultimeve në Vjenë është rasti i fundit që palët të ofrojnë pikëpamjet dhe të paraqesin qëndrimet e tyre për Kosovën.

Në një intervistë për BBC-në, zoti Rohan tha se UNOSEK-u nuk do të paraqesë qëndrimin e tij për statusin deri sa të mos përfundojnë dhjetë ditët e konsultimeve mes Prishtinës dhe Beogradit, dhe vetëm pas kësaj dokumenti përfundimtar do t'i dorëzohet KS të OKB-së, nga muaji mars, me propozimin e qartë për statusin e Kosovës.

Me zotin Rohan bisedoi Arbër Vllahiu dhe fillimisht e pyeti nëse është dashur që patjetër të organizohet ky takim i palëve marrë parasysh qëndrimet diametralisht të kundërta të tyre.

Rohan: Patjetër, sepse sot kishim një debat të përgjithshëm mbi parimet. Por tash e tutje ne do futemi në hollësi. Shpresojmë se në këto hollësi ne mund të arrijmë marrëveshje rreth çështjeve indidviduale.

Ndërkaq në çështjet e tjera ne nuk do të arrijmë marrëveshje por palët do të bëjnë propozime të caktuara të cilat ne do t'i shqyrtojmë. Të shohim, nëse janë konstruktive dhe të dobishme, atëherë do të konsiderojmë t'i marrim parasysh.

BBC: Por çfarë marrëveshje po prisni të arrihet? Cila është ajo marrëveshje?

Rohan: Në aspektet individuale të decentralizimit, në atë të mbrojtjes së objekteve fetare dhe të zonave mbrojtëse. Ka me qindra çështje ku mund të arrihet pajtueshmëria nëse palët janë të gatshme për marrëveshje.

BBC: Zoti Rohan, keni deklaruar së voni se dy të tretat e paketës për statusin e Kosovës kanë të bëjnë me të drejtat e pakicave, në këtë rast më pakicën serbe. A është e drejtë të bëhet një kompromis mes të drejtave të pakicës dhe të drejtave të shumicës?

Rohan: Kjo nuk e diskriminon shumicën dhe nuk do të thosha se dy të tretat u takojnë serbëve. Ato janë përfitime që do të ndihmojnë bashkësinë serbe dhe bashkësitë e tjera të mbijetojnë në Kosovë në rrethana të vështira.

Çdo kush duhet ta kuptojë, flasim këtu objektivisht, se jeta e serbëve nuk është e lehtë në Kosovë sot, pavarësisht nga arsyet. Ne duam të ndihmojmë me provizione të caktuara që ata të mund të qëndrojnë në Kosovë, nëse duan dhe që ata që janë larguar të kthehen, nëse natyrisht duan. Ky është vendimi i tyre.

BBC: Zoti Rohan, plani juaj për statusin e Kosovës nuk është i qartë kur bëhet fjalë për statusin. Mund të pritet që ai të qartësohet dhe të përcaktojë statusin?

Rohan: Mendoj se është i qartë në shumë çështje dhe nuk është i qartë në vetëm një, dhe ajo është statusi kushtetues. Zoti Ahtisaari e ka thënë gjithnjë se do ta qartësojë atë kur ta dorëzojë propozimin e tij para KS të OKB-së. Kjo do të ndodh në mars dhe atëherë do të ketë një deklarim shumë të qartë.

BBC: Por pse nuk e keni thënë deri tani se ju doni një status të pakicës serbe brenda një Kosove të pavarur?

Rohan: Sepse ne nuk do të vendosim për këtë. Çfarëdo që ne të themi nuk është shumë thelbësore. Ky do të jetë një vendim ose i dalë nga palët , nëse ato arrijnë një marrëveshje ose për këtë do të vendos KS.

Ne nuk mundemi dhe nuk duam që të shprehim pikëpamjen tonë se cili do të jetë rezultati përfundimtar, sepse ne ende po negociojmë. Ne po negociojmë tani për rreth 10 ditë, dhe brenda këtyre ditëve ne duhet t'ia lëmë këtë çështje palëve dhe pastaj të vijmë në përfundim.

BBC: Mirë, ju po negocioni. Por për sa kohë ende do të vazhdoni këtë fornë të bisedimeve?

Rohan: Dorëzimi i dokumentit tonë para KS do të bëhet në muajin mars. Pra kjo do të thotë shumë shpejt. Çfarë do të ndodh në KS ne nuk e dimë. Për fat të keq nuk kemi shumë në duart tona dhe shpresojmë se kjo do të bëhet shpejtë veçanërisht kur të bëhet fjalë për KS.

BBC: Tani kemi një situatë kur Beogradi ka miratuar një rezolutë për Kosovën në Kuvend, me të cilën nuk njeh asnjë zgjidhje që nënkupton pavarësinë e Kosovës. Në anën tjetër kemi një situatë të brishtë në Kosovë, pas paraqitjes së dokumentit tuaj. Si do të veproni tani?

Rohan: Ky është njëri nga argumentet pse ne duhet të ecim përpara shumë shpejt sepse koha nuk po punon për ne. Ne e dimë këtë. Kjo ëstë arsyeja pse zoti Ahtisaari tha se do të ofrojmë këtë raund të fundit të negociatave.

Ky është shansi i fundit që të dyja palët të thonë atë që kanë për të thënë, të marrin qëndrimet e tyre. Nga ana jonë ne do të përfundojmë punën tonë dhe do ta dorëzojmë dokumentin në KS.

 
 
LOKALE
Rinisin bisedimet për Kosovën
21 shkurt 2007 | Faqja Kryesore
GJITHASHTU
 
 
Dërgoja një miku Version i printueshëm
 
 
 
BBC ©
 
^^ Kthehu në krye
 
  Arkiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>