BBCAlbanian.com
 
Botuar: E hënë, 07 dhjetor 2009 - 08:29 CET
 
Dërgoja një miku   Version i printueshëm
Samit i OKB-së për ndryshimet e klimës
 
Samiti për Klimën
Një vrojtim i BBC-së flet për shtim të shqetësimit publik për ngrohjen globale
Kombet e Bashkuara fillojnë të hënën në kryeqytetin e Danimarkës, Kopenhagë, një samit për ndryshimet e klimës.

Delegatët nga afro 200 vende do të diskutojnë gjatë dy javëve të samitit në përpjekje për arritjen e një marrëveshjeje për t'u ballafaquar me ngrohjen globale.

Një vrojtim i komisionuar nga Shërbimi Botëror i BBC-së sugjeron se po shtohet shqetësimi i publikut ndaj ngrohjes globale.

Rreth 64 për qind e të anketuarve thanë se e konsideronin atë një problem shumë serioz, shifër kjo 20 për qind më e lartë se e një dekade më parë.

Sipas vrojtimit të komisionuar nga BBC-ja, në dy nga vendet që shkaktojnë ndotjet më të mëdha, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Kinë, ka rënë shqetësimi për rreziqet e ndryshimit të klimës.

Kaq intensiv ka qënë interesimi për këto negociata sa që Kombet e Bashkuara kanë marrë 34 mijë aplikime për pjesëmarrje në qendrën e konferencës që ka kapacitet vetëm për 15 mijë.

Kjo ndodh megjithë faktin që vetëm një muaj më parë OKB-ja paralajmëronte se ka pak gjasa që Kopenhaga të nxjerrë një marrëveshje të detyshme nga ana ligjore.

Megjithatë premtime të reja për ujen e emetimeve nga SHBA-ja, Kina dhe India dhe pjesëmarrja e mbi 100 udhëheqësve politikë më vonë gjatë konferencës i ka sjellë një tjetër dinamikë procesit.

Tani shumë vetë presin që në kryeqytetin danez të arrihet një marrëveshje.

 
 
GJITHASHTU
 
 
Dërgoja një miku   Version i printueshëm
 
 
 
BBC ©
 
^^ Kthehu në krye
 
  Arkiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>