BBCAlbanian.com
 
Botuar: E shtunë, 31 maj 2008 - 10:57 CET
 
Dërgoja një miku   Version i printueshëm
Fuqitë bërthamore në mbarë botën
 
Uzinë bërthamore në Iran

Në Shqipëri ka rinisur debati rreth idesë së hedhur nga kryeministri Sali Berisha për ndërtimin në vend të një centrali bërthamor.

Zoti Berisha mori një mbështetje në parim edhe nga një institucion i rëndësishëm ndërkombëtar.

Kryetari i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Srgjan Kerim tha në Tiranë se e drejta për zhvillimin energjitik është një e drejtë e vendeve në zhvillim siç është Shqipëria.

Më poshtë i hedhim një vështrim politikave dhe prodhimit të energjisë bërthamore në disa vende të botës.

SHTETET E BASHKUARA
Shtetet e Bashkuara janë furnizuesit më të mëdhenj të energjisë bërthamore për qëllime komerciale.

SHBA-ja ka më shumë se 100 centrale të liçensuara bërthamore.

Në vitin 2006, këto centrale gjeneronin rreth 20% të prodhimit energjitik në vend, duke përmbushur 9% të nevojave të vendit me energji.

FRANCA
Franca ka më shumë se 50 centrale bërthamore që sigurojnë 79% të prodhimit energjitik.

Këto centrale përmbushin pak më pak se gjysma e nevojave të vendit për energji.

Franca është eksportuese e konsiderueshme e energjisë elektrike në vendet të tjera evropiane.

Politikat për energjinë në Francë morën shkas nga kundërpërgjigjja ndaj krizës së naftës në vitet 70, kur qeveria vendosi të zhvillojë fuqinë bërthamore si një mjet për arritur sigurinë e energjisë.

AUSTRALIA
Australia nuk prodhon energji bërthamore. Planet për të shqyrtuar nëse vendi ka nevojë për të zhvilluar energji bërthamore u lanë pas dore kur Kevin Rudd, që ishte kundër idesë u zgjodh kryeministër i vendit në vitin 2007.

KINA
Kina ka 11 reaktorë bërthamorë, por nevojat në vend janë kaq të mëdha, sa kjo infrastrukturë në vitin 2005 përmbushte vetëm 1% të nevojave të vendit për energji.

Qeveria planifikon të rrisë kapacitetin bërthamor. Pesë reaktorë të rinj por ndërtohen ndërkaq që pritet të fillojë ndërtimin e të tjerëve.

INDIA
Infrastruktura bërthamore siguronte vetëm 1% të konsumit kombëtar në vitin 2005, por parashikimet sugjerojnë se reaktorët bërthamorë mund të përmbushin më shumë nevojat e vendit me energji.

Një marrëveshje e mbështetur nga SHBA-ja që i jep Indisë mundësi të shfrytëzojë teknologjinë dhe karburantet e huaja, është kundërshtuar brenda vendit prej atyre që mendojnë se kompromenton sovranitetin kombëtar.

IRANI
Irani aktualisht nuk prodhon energji bërthamore, por është duke ndërtuar një reaktor bërthamor në Bushehr me ndihmën e Rusisë.

Për herë të parë Irani e planifikoi ndërtimin e reaktorit në vitin 1974. Plani u braktis pas revolucionit islamik në vitin 1979, por iu rikthye në vitin 1992.

RUSIA
Rusia hapi uzinën e parë bërthamore në vitin 1954. Zgjerimi i industrisë u ngadalësua pas katastrofës së Çernobilit.

Reaktorët bërthamorë prodhonin në 2005 rreth 6% të energjisë që konsumohej.

Industria po rritet përsëri dhe qeveria ka si qëllim që të prodhojë më shumë energji për eksport.

GJERMANIA
Vlerësohet se 12% e energjisë së konsumuar në vitin 2006 erdhi nga infrastruktura bërthamore.

Megjithatë Gjermania planifikon t'i mbyllë të gjithë reaktorët deri në vitin 2020.

Qeveria po investon në një tjetër burim energjie atë të erës, por ka shqetësime se vendimi mund ta çojë vendin drejt një krize në sektorin e energjisë.

 
 
LOKALE
Berisha flet për energji bërthamore
29 maj 2008 | Faqja Kryesore
Siria 'me skemë bërthamore'
25 prill 2008 | Faqja Kryesore
Fillojnë bisedimet për programin e Phenianit
08 prill 2008 | Faqja Kryesore
Sanksione të tjera të mundshme mbi Iranin
23 shkurt 2008 | Faqja Kryesore
Marrëveshje bërthamore me Emiratet
13 janar 2008 | Faqja Kryesore
Irani gati të përgjigjet për programin
13 janar 2008 | Faqja Kryesore
TË JASHTME
BBC nuk mban përgjegjësi për përmbajtjen e faqeve të jashtme të internetit
GJITHASHTU
 
 
Dërgoja një miku   Version i printueshëm
 
 
 
BBC ©
 
^^ Kthehu në krye
 
  Arkiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>