BBCAlbanian.com
 
Botuar: E enjte, 19 janar 2006 - 08:38 CET
 
Dërgoja një miku Version i printueshëm
Paralajmërim për gripin e shpendëve
 
Gripi i shpendëve ka mbërritur deri në portat e Evropës
Rikthimi në Evropë i zogjve shtegtarë mund të sjellë edhe gripin e shpendëve
Agjensia e OKB-së për Ushqim dhe Bujqësi (FAO) ka paralajmëruar se gripi i shpendëve mund të mbërrijë në Evropë brenda disa muajsh.

Paralajmërimi i tyre bëhet për fillimin e stinës së pranverës, kur shpendët shtegtarë fillojnë të rikthehen në kontinet nga Afrika dhe Lindja e Mesme.

Agjensia thotë se vendet evropiane përgjatë rrugëve të shhtegtimit duhet të qendrojnë vigjilente dhe të përgatiten për epidemi të tjera të epidemisë së gripit të shpendëve, rastet e fundit të të cilit u shfaqën në Turqi, në portat e Evropës.

Ndërkohë, kryeministri francez, Dominique de Villepin, ka bërë thirrje për ngritjen e një "force ndërhyrëse" të ekspertëve evropianë.

Masa globale

"Evropa duhet të vetëmbrohet nga rreziku i epidemive dhe sot nga gripi i shpendëve, i cili tani është në derën tonë," tha ai dhe shtoi se për t'i mbrojtur evropianët, duheshin marrë masa parandaluese.

Z. de Villepin propozoi krijimin e një grupi ekspertësh të cilët sipas tij, "do të ishin të gatshëm të ndërhynin në raste të epidemive të reja pa vonesë...për të vlerësuar rrezikun dhe rekomanduar masat e duhura".

Ndërkohë, vendet më të pasura në botë në një konferencë të zhvilluar në Pekin për të koordinuar përpjekjet globale për luftën ndaj gripit të shpendëve, premtuan së paku 1.8 miliardë dollarë për masat parandaluese.

Kjo shumë është më e madhe nga objektivi i OKB-së.

Sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan më herët kishte paralajmëruar se duhen bërë përpjekje masive për të luftuar epideminë e gripit të shpendëve.

"Nuk ka kohë për të humbur," tha zoti Anan në konferencë, ndërsa paralajmëroi se bota ishte ende e papërgatitur për të luftuar epidemi të gripit të shpendëve.

 
 
GJITHASHTU
 
 
Dërgoja një miku Version i printueshëm
 
 
 
BBC ©
 
^^ Kthehu në krye
 
  Arkiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>