BBC Albanian
BBCi Home Page BBC World News BBC Sport BBC World Service BBC Weather BBC A-Z
Faqja kryesore
Rajoni
Shtypi evropian
Analiza
Forum
AUDIO
Frekuencat
Programi i rradhës
SHËRBIMET
Për ne
Na kontaktoni
Ndihmë
GJUHËT
BBC Serbian
BBC Croatian
BBC Macedonian
BBC Greek
BBC Bulgarian
 
Botuar: E diel, 14 mars 2004 - 15:08 CET
 
Zgjedhjet e përgjithshme në Kosovë më 23 tetor
 
Zgjedhjet e përgjithshme parlamentare në Kosovë do të mbahen më 23 tetor të këtij viti. Sistemi i zgjedhjeve do të jetë proporcional dhe me lista të mbyllura. Kështu ka vendosur shefi i Misionit Civil të Kombeve të Bashkuara në Kosovë, Harri Holkeri.
Hari Holkeri
Holkeri ka vendosur për zgjedhje me lista të mbyllura


Shefi i UNMIK-ut, Harri Holkeri ka marrë një vendim të tillë pa përfillur kërkesat e shumta të përfaqësuesve të shoqërisë civile, që në votimet e vjeshtës të shkohet me lista të mbyllura.

Një vendimi të tillë i kanë paraprirë rekomandimet e Grupit Punues për Zgjedhjet që ka vepruar në kuadër të OSBE-së, që në këto zgjedhje të shkohej me lista të mbyllura.

Rekomandimet ishin bërë pa një konsensus të anëtarëve të këtij grupi.
Ndër rekomandimet tjera të këtij Grupi kanë qenë që Kosova të ketë një njësi zgjedhore dhe 20 vende në parlamentin e Kosovës të jenë të rezervuara për pakicën serbe.

Holkeri ndërkaq nuk ka përfillur rekomandimet e rreth 200 organizatave joqeveritare, të mbledhura në koalicionin e ashtuquajtur “Reforma 2004”, që votimet të bëhen me lista të hapura dhe që Kosova të ketë shtatë zona zgjedhore.

Këto janë zgjedhjet e dyta parlamentare në Kosovë. Mandati i deputetëve të zgjedhur, për dallim nga zgjedhjet e kaluara, do të jetë katërvjecar. Parlamenti i Kosovës do të ketë 120 vende, prej të cilave 20 do të jenë të rezervuara për pakicën serbe.

Ndërkaq për 100 vende të tjera do të konkurojnë dhjetëra parti politike prej të cilave, tri do të jenë konkurente të drejtpërdrejta.Lajme të tjera:
Socialistët fitojnë në zgjedhjet spanjolle
Putin konfirmon fitoren në zgjedhje
Planet i ri në sistemin tonë diellor
Zgjedhjet e përgjithshme në Kosovë më 23 tetor
Kina njeh të drejtën e pronës private
Situatë e tensionuar në Gjeorgji
Pas sukses operacioni kundër Karaxhiçit
Gjenerali Myers vlerëson situatën në Haiti
Kurdët protestojnë për viktimat në Siri
Kreu i Komitetit Olimpik në Athinë

BBC Albanian
 
albanian@bbc.co.uk
 
 
 
BBC Copyright   ^^ Kthehu në krye Lajme në 43 gjuhë >
 
Faqja kryesore | Rajoni | Shtypi evropian
Analiza | Diskutim | Frekuencat
 
Për ne | Na kontaktoni | Ndihmë | Deklarata mbi të dhënat private
 
 
© BBC Albanian, Bush House, Strand, London WC2B 4PH, UK