BBCAlbanian.com
 
Botuar: E mërkurë, 05 tetor 2005 - 14:58 CET
 
Dërgoja një miku Version i printueshëm
Koizumi arrin një fitore të pastër në zgjedhje
 
Kryeministri japonez Junichiro Koizumi

Fitorja bindëse e partisë në pushtet në Japoni, Partia Liberal Demokrate, në zgjedhjet e përgjishme të së dielës, përbën një mbështetje të fortë për kryeministrin Junichiro Koizumi dhe reformat e tij ekonomike në vend. Jill McGivering njofton:

Dëgjo lajmin

Sunday's election was fought on domestic issues. Most voters were accepting or rejecting landmark economic reforms, like plans to privatise the postal system. But the consequences of this decisive victory will be far-reaching. Mr Koizumi now has a degree of political security rare in Japan, where power is usually diluted by the check and balance of rival factions and coalition politics.

He's also fulfilled his promise to broaden the public appeal of the LDP. Although it's been in power almost constantly for decades, its old fashioned image as male, elderly and out of touch with modern Japan alienated many young voters. Mr Koizumi, himself charismatic and popular, has introduced younger, more colourful candidates. Japan now has more female members of the Lower House than ever before.

But Mr Koizumi's continuing rise is likely to cause concern amongst Japan's neighbours. Many in China and South Korea see him as a hawkish nationalist, insensitive to the pain caused by Japan's military history and eager to see Japan expand its role on the world stage.

Dëgjo fjalët

domestic issues
çështje të brendshme

landmark economic reforms
reforma të rëndësishme ekonomike

decisive
vendimtar, i/e qartë

far-reaching
këtu: pasojat do të jenë të mëdha

where power is usually diluted by the check and balance of rival factions and coalition politics
ku pushteti dobësohet nga kontrolli dhe ekuilibri i fraksioneve rivale dhe politika e kualicioneve

fulfilled his promise
përmbushi premtimin

broaden the public appeal
këtu: bëj me të afërt Partinë Liberal Demokrate (me elektoratin në Japoni), afroj më afër Partinë Liberal Demokrate me publikun

out of touch
i/e shkëputur. larg

charismatic
frymëzues, tërheqës

a hawkish nationalist
nacionalist që priret për përdorimin e forcës, që mbështetet në përdorimin e forcës

 
 
SEARCH IN LEARNING ENGLISH
 
BBC News
 
 
 
GJITHASHTU
 
Other Stories
 
 
 
BBC ©
 
^^ Kthehu në krye
 
  Arkiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>